Annons
Nyheter

Kyrkans ursäkt till samer följs av förändring

Urfolk • Publicerad 23 juni 2021
Svenska kyrkan ska lära sig mer om samers rättigheter och hålla gudstjänster på samiska som del i ett förändringsarbete. Arkivbild.
Svenska kyrkan ska lära sig mer om samers rättigheter och hålla gudstjänster på samiska som del i ett förändringsarbete. Arkivbild.Foto: Grøtt, Vegard

Svenska kyrkans beslut i början av juni om att be det samiska folket om ursäkt för historiska oförrätter följs nu av flera åtgärder.

Man ska öka kunskapen om kyrkans övergrepp mot samer och vad det lett till samt öka kunskapen om urfolkens principer.

Annons

Svenska kyrkans oförrätter handlar bland annat om att ha motverkat samisk andlighet, verkat för nomadskolor som har särat på barn och föräldrar och varit delaktiga i att rasbiologer kunnat studera samer genom att samiska kvarlevor tagits från Sápmi.

Den samiska andligheten och kyrkliga traditionen ska synliggöras inom svenska kyrkan. Man ska förkunna evangelium på samiska och samtidigt respektera samisk andlig och kyrklig tradition.

40 miljoner kronor ska finansiera arbetet som påbörjas 2022 och beräknas pågå till 2031.

Den officiella ursäkten ska framföras på kyrkomötets högtidsgudstjänst i november och vid konferensen Ságastallamat i oktober 2022.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons