Annons

Värre än väntat för Tories och Labour

Väljarnas dom är stenhård mot Storbritanniens ledande partier efter det senaste halvårets brexitkaos.
Både Konservativa partiet och Labour tappar till och med mer än väntat i torsdagens lokalval.
Storbritannien • Publicerad 3 maj 2019
Theresa May lämnar sin vallokal i Thames Valley efter att ha röstat. Premiärministerns konservativa parti har förlorat många platser i de lokala valen.
Theresa May lämnar sin vallokal i Thames Valley efter att ha röstat. Premiärministerns konservativa parti har förlorat många platser i de lokala valen.Foto: Andrew Matthews/AP/TT

Fredagsmorgonens regniga grådask över den forna järnvägsknuten Peterborough är talande för situationen. Det här är "brexitland", där över 60 procent av väljarna röstade för ett utträde ur EU i folkomröstningen 2016.

Missnöjet är stort med att regeringen och parlamentet i London ännu inte har kunnat uppfylla utträdet.

Annons

– Vi borde ha lämnat vid det här laget, säger konservative lokalpolitikern Shamraiz Ali – trots att han själv tillhörde dem som kampanjade för ett fortsatt EU-medlemskap.

Det nationella missnöjet får nu också lokala konsekvenser. Konservativa partiet tappade tre mandat i kommunfullmäktigevalet i torsdags och har nu inte längre egen majoritet.

Här uppe brukar det "i normala fall" innebära att Labour i stället tar över. Men även ärkerivalen gör nu ett svagt val och vinner bara ett nytt mandat. Det skapar ett högst oklart läge, där majoriteten kommer att avgöras av småpartier och oberoende.

Pestmärkta partier

Liknande effekter går att hitta i kommun efter kommun runt om i landet. När samtliga kommunfullmäktige räknats konstaterade BBC att Tories har tappat makten i 44 kommuner, medan Labour förlorat sex.

Räknat i antal mandat hade de konservativa tappat över 1 300, mot drygt 80 för Labour.

– Vi visste att väljarna var missnöjda med det sätt som Konservativa partiet har hanterat brexit på, men det verkar som om de också är missnöjda med Labours agerande. Väljarna har satt pestmärken på båda husen, säger valexperten John Curtice enligt nyhetsbyrån Reuters.

Storpartiernas förluster är betydligt större än vad som gissades på förhand.

"Det här är rena blodbadet", twittrade BBC-journalisten Andrew Neil.

Dags att avgå?

Kritiken och kraven på förändringar är redan stark. Från båda partierna hörs röster som betonar vikten av att nu verkligen få de interna brexitsamtalen i mål.

– Det här är en svår tid för vårt parti och de här valresultaten är ett symptom på det. Det finns ett enkelt budskap från gårdagens val, till både oss och Labourpartiet: se till att leverera brexit, säger premiärminister Theresa May i ett tal i Wales.

Annons

"Så här långt är budskapet från lokalvalet: Se till att ordna brexit. Budskapet är nu mottaget", skriver i sin tur Labours finanspolitiske talesman John McDonnell på Twitter.

De mest brexitvilliga manar återigen Theresa May att avgå.

– Vi behöver förändring. Vi kan inte fortsätta så här. Vi behöver ett ledarbyte och det kanske är nu som det är dags, säger den konservativa parlamentsledamoten och ex-ministern Priti Patel till BBC.

"Fantastisk morgon"

Valets vinnare är i stället Liberaldemokraterna och De gröna, som på fredagskvällen tillsammans vunnit nästan 900 nya fullmäktigemandat.

För De gröna blev lokalvalen partiets bästa hittills. Liberaldemokraterna har i sin tur återhämtat sig från de senaste årens kraftiga tillbakagång.

– Det är en fantastisk morgon. Liberaldemokraterna är tillbaka. Jag tror att väljarna desperat har sökt efter ett starkt alternativ till de konservativa och Labour som har gjort en sådan röra av allt under de senaste åren, säger parlamentsledamoten Ed Davey till BBC.

Rättad: I en tidigare version angavs ett fel antal kommuner som Tories tappat.

Wiktor Nummelin/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons