Annons
Nyheter

Lag ska ge ersättning vid skador av covidvaccin

Regeringen förslår en ny lag om statlig ersättning som ska kunna ges till personer som fått skador av vaccin mot covid-19.
Vaccin • Publicerad 9 september 2021
"Allvarliga biverkningar av vaccin mot covid-19 är ovanligt men som enskild ska du vara trygg med att ekonomisk ersättning utgår om skada skulle uppstå", säger socialminister Lena Hallengren (S). Arkivbild.
"Allvarliga biverkningar av vaccin mot covid-19 är ovanligt men som enskild ska du vara trygg med att ekonomisk ersättning utgår om skada skulle uppstå", säger socialminister Lena Hallengren (S). Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

"Allvarliga biverkningar av vaccin mot covid-19 är ovanligt men som enskild ska du vara trygg med att ekonomisk ersättning utgår om skada skulle uppstå. Med detta lagförslag tar staten på sig att stå för ersättningen vid skada på grund av godkänt vaccin mot covid-19, i de fall ett vaccin inte omfattas av Läkemedelsförsäkringen eller om Läkemedelsförsäkringens pengar inte räcker", säger socialminister Lena Hallengren (S) i ett pressmeddelande.

Det är Svensk Läkemedelsförsäkring AB som prövar om skador är orsakade av ett läkemedel och om skadan är ersättningsbar, men i december förra året beslutade Läkemedelsförsäkringens styrelse att begränsa försäkringens ansvar för serieskador orsakade av vaccin vid en pandemi. Serieskador innebär att flera personer drabbas av samma slags skada, men är mycket ovanliga av vaccin mot covid-19.

Annons

Begränsningen innebär dock enligt regeringen att skyddet för serieskador orsakade av covidvaccin är svagare än för andra läkemedel, och att man därför genom denna nya lag behöver komplettera försäkringen i det avseendet.

"Det finns också ett behov av att staten betalar ersättning för skador som orsakas av vaccin som inte ingår i Läkemedelsförsäkringen. Syftet är att ersättningen ska vara på samma nivå som den som kan ges genom Läkemedelsförsäkringen", enligt pressmeddelandet.

Regeringen föreslår att 10 miljoner kronor avsätts i budgetpropositionen för 2022 för att säkerställa medel till ersättningarna.

Lagen föreslås träda i kraft den 1 december 2021 och ska gälla retroaktivt.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons