Annons

Lagarde: ECB-stimulanser behövs

Christine Lagarde, nominerad till att ta över som chef för Europeiska centralbanken (ECB) efter Mario Draghi i höst, säger i en utfrågning i ett utskott i EU-parlamentet att hon ser stora utmaningar för eurozonen.
Ekonomi • Publicerad 4 september 2019
Christine Lagarde väntas ta över som chef för Europeiska centralbanken (ECB). Arkivbild
Christine Lagarde väntas ta över som chef för Europeiska centralbanken (ECB). ArkivbildFoto: Jose Luis Magana AP/TT

Inflationen ligger sedan en tid på en för låg nivå, vilket motiverar en utdragen period av penningpolitiska stimulanser, enligt Lagarde. Men ECB måste även vara noga med att hantera negativa följdeffekter när man använder sig av olika stimulansåtgärder, tillägger hon.

Inför utfrågningen har Lagarde även deklarerat att hon vill se reformer av EU:s budgetregler. Hon vill se ökat utrymme att hantera konjunkturnedgångar med finanspolitiska stimulanser med hjälp av statsfinansiella buffertar som byggs upp i goda tider.

Annons

Christine Lagarde fick enligt uppgift erbjudandet om att ta över som ECB-chef av Frankrikes president Emmanuel Macron på G20-mötet i Osaka, Japan, i slutet av juni.

Enligt tidningen Financial Times var hennes första reaktion en fråga:

– Är Angela Merkel med på detta?

Christine Lagarde, som tidigare bland annat varit finansminister i Frankrike, har varit chef för Internationella valutafonden (IMF) sedan sommaren 2011. Hon efterträdde då landsmannen Dominique Strauss-Kahn, som fick sparken efter anklagelser om sexuella övergrepp.

Bland hennes mer omstridda beslut var att IMF inte bidrog med nya nödlån till Grekland i stödprogrammet som förhandlades fram sommaren 2015 i protest mot att andra stora långivare inte gick med på grekiska skuldnedskrivningar.

Hon var även pådrivande bakom sommarens stödprogram med nödkrediter till Argentina på 57 miljarder dollar, som till följd av den inhemska politiska utvecklingen i Argentina nu ser ut att spåra ur.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons