Annons
Nyheter

Läkare misstänks för överförskrivning

Brott • Publicerad 8 juli 2020
Ivo åtalsanmäler nu läkaren för överförskrivningen. Arkivbild.
Ivo åtalsanmäler nu läkaren för överförskrivningen. Arkivbild.Foto: Vilhelm Stokstad/TT

En läkare misstänks ha skrivit ut stora mängder dopningspreparat och Botox till ett värde av nästan två miljoner kronor, rapporterar SVT Skåne. Läkaren åtalsanmäls nu av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

Den arbetsplatskod som läkaren använde när han arbetade på en vårdcentral i Helsingborg fortsatte att användas i flera år efter att mannen slutat. Framför allt användes den för att skriva ut Genotropin, ett tillväxthormon som kan användas för dopning, men också Botox, som används vid skönhetsbehandlingar.

Annons

Våren 2019 fattade ett apotek i Stockholm misstankar om överförskrivning, och anmälde läkaren till Ivo. Läkaren själv säger att han inte förskrivit läkemedlen, men att han lämnat ut sin förskrivningskod till en annan person.

Ivo skriver att han därmed gjort sig skyldig till "en mycket oansvarig hantering av känsliga uppgifter", och har begärt att sjukvårdens ansvarsnämnd ska dra in hans rätt att skriva ut narkotiska preparat.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons