Annons
Nyheter

Lång väntan på medborgarskap efter "snabblag"

En ny lag som skulle snabba på handläggningstiden i migrationsärenden har tvärtom blivit en bromskloss. Väntetiden för att få besked om medborgarskap har ökat med 70 procent sedan lagen infördes 2018, rapporterar .
Migration • Publicerad 6 december 2020
Väntetiden för att få svenskt medborgarskap har ökat med 70 procent sedan 2018. Arkivbild.
Väntetiden för att få svenskt medborgarskap har ökat med 70 procent sedan 2018. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Nästan 100 000 ansökningar har hittills kommit in till Migrationsverket som utnyttjar den lagliga rätten att begära ett avgörande inom en månad – och den stora tillströmningen har skapat ett moment 22.

– Det innebär en ökad administrativ börda för oss. Det har också gjort att vi måste frångå vår princip om att prioritera de äldsta ärendena och de enkla ärendena, säger Fredrik Söderberg Bruce, tillförordnad presschef på Migrationsverket, till SVT.

Annons

Syftet med lagen var att oskäligt långa processer skulle snabbas på. Den som har väntat i minst sex månader på beslut i sitt migrationsärende kan genom att lämna in en så kallad dröjsmålstalan begära att få ett avgörande från Migrationsverket inom en månad, enligt den nya lagen.

Men sedan lagen infördes 2018 har väntetiden för dem som har ansökt om svenskt medborgarskap ökat från 295 dagar 2018 till 458 dagar i år. Migrationsverkets mål är en ansökan om medborgarskap ska handläggas inom sex månader och den nivån räknar myndigheten att man kan vara nere på först 2023.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons