Annons
Nyheter

Lantbrukare ska få stöd snabbt

Krisstödet till lantbrukare som drabbats av ökade omkostnader riskerar att missgynna grisbönder, enligt Lantbrukarnas Riksförbund.
Lantbruk • Publicerad 9 augusti 2022
Landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S) tror att krisstödet till lantbrukarna kommer att räcka långt. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Det var i våras som regeringen i överenskommelse med bland annat Centerpartiet beslutade om ett krisstöd på omkring tre miljarder kronor riktat till lantbrukare inom djurproduktion, yrkesfiske och växthusodling. Nu öppnar möjligheten för de som driver verksamhet inom animaliesektorn och växthusföretag.

Lantbruksminister Anna-Caren Sätherberg (S) lovar att pengarna ska ut snabbt.

Annons

– Bedömningen är att om man börjar söka i dag ska det inte ta mer än en till två veckor, säger hon till TT.

Måste ut snabbt

Att krispengarna snabbt kommer bönderna till hands är oerhört viktigt, enligt Åsa Odell vice ordförande i branschorganisationen Lantbrukarnas Riksförbund (LRF).

Hon är själv grisbonde och säger att stödet från regeringen är helt avgörande för de svenska lantbrukarna.

– Under mina 30 år i branschen har jag aldrig sett liknande prisökningar. Framför allt är det foder som ökat kraftigt i pris, det har mer än fördubblats det senaste året, säger hon.

Samtidigt är hon kritisk mot att taket för stödet drabbar grisbönder hårdare än andra. 30 procent av de grisbönder som kan söka stöd beräknas slå i taket och inte få så mycket pengar som de behöver på grund av regelverket. Siffran för övriga verksamheter är 10 procent.

Dessutom har priset för griskött på marknaden inte ökat i samma takt som för annat kött och mjölk.

Extrastöd till bönder i norr

På frågan om pengarna kommer att räcka svarar Sätherberg att det är en "ordentlig hjälp".

– Bönderna har också fått en del avräkningar och fått lite mer betalt för till exempel mjölken. Sammanlagt är det ett väldigt bra stöd.

Regeringen har också beslutat om ett extra stödpaket till bönder som är verksamma i Norrland.

För lantbrukare inom fjäderfäsektorn går ansökningstiden ut den 9 augusti. Hittills har 375 verksamheter ansökt om stödet, enligt Länsstyrelsen i Östergötland som ansvarar dessa.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons