Annons
Nyheter

Larm om förslavade apor – kokosmjölk stoppas

Fastkedjade apor som tas från sina hem och tvingas att plocka kokosnötter i Thailand. De utnyttjas så till den grad att de förlorar förståndet.
Förhållandena kan gälla för kokosmjölk som säljs även i svenska livsmedelsaffärer, enligt en granskning från djurrättsorganisationen Peta.
Djur • Publicerad 5 juli 2020
Många av aporna ska ha tagits illegalt från sina hem som ungar.
Många av aporna ska ha tagits illegalt från sina hem som ungar.Foto: Peta
Om aporna gör motstånd när de tvingas plocka kokosnötter har det hänt att tänderna dras ut på dem, enligt Peta.
Om aporna gör motstånd när de tvingas plocka kokosnötter har det hänt att tänderna dras ut på dem, enligt Peta.Foto: Peta
Sedan granskningen publicerades har stora livsmedelsleverantörer i bland annat USA och Storbritannien plockat bort varor från Aroy-D och Chaokoh från sitt sortiment.
Sedan granskningen publicerades har stora livsmedelsleverantörer i bland annat USA och Storbritannien plockat bort varor från Aroy-D och Chaokoh från sitt sortiment.Foto: Peta
Djurrättsorganisationen har besökt åtta gårdar där apor tvingas att plocka kokosnötter
Djurrättsorganisationen har besökt åtta gårdar där apor tvingas att plocka kokosnötterFoto: Peta
Under långa perioder har de suttit fastkedjade, utan möjlighet att träffa andra apor eller göra andra typer av aktiviteter som är viktiga för apor, skriver Peta.
Under långa perioder har de suttit fastkedjade, utan möjlighet att träffa andra apor eller göra andra typer av aktiviteter som är viktiga för apor, skriver Peta.Foto: Peta

Djurrättsorganisationen har besökt åtta gårdar där apor tvingas att plocka kokosnötter, som sedan används i produkter från bland annat av två av Thailands största kokosmjölksproducenter, Aroy-D och Chaokoh, enligt Peta. På samtliga gårdar utsattes aporna för olika typer av vanvård. Många av aporna ska ha tagits illegalt från sina hem som ungar.

Under långa perioder har de suttit fastkedjade, utan möjlighet att träffa andra apor eller göra andra typer av aktiviteter som är viktiga för apor, skriver Peta. Detta leder till att många av dem förlorar förståndet. På en film från granskningen syns hur en fastkedjad apa maniskt går runt i cirklar och gör kullerbyttor på den torra jorden.

Plockar ut tänder

Annons

Om aporna gör motstånd när de tvingas plocka kokosnötter, uppemot 1 000 om dagen, har det hänt att tänderna dras ut på dem, enligt Peta.

Sedan granskningen publicerades har stora livsmedelsleverantörer i bland annat USA och Storbritannien plockat bort varor från Aroy-D och Chaokoh från sitt sortiment.

Även i Sverige säljs kokosmjölk från dessa producenter i vissa affärer.

Säljs i Sverige

På Willys och Hemköp säljs kokosmjölk från båda producenterna, och ägaren Axfood ska nu kontakta leverantörerna för att undersöka omständigheterna kring tillverkningen, och sedan besluta om ytterligare åtgärder behövs, skriver presschefen Magnus Törnblom:

"Det är så klart oerhört viktigt för Axfood att varken människor eller djur far illa inom produktionen av de varor vi säljer, och vi ställer stora krav på våra leverantörer att så inte får ske".

Även nätmatstjänsten Mathem har en produkt från en av de utpekade producenterna i sitt sortiment.

"På MatHem tar vi avstånd från alla typer av brott mot djuretik, och vi har därför valt att omedelbart stoppa försäljningen av produkten. Vi kommer att inleda en diskussion med leverantören direkt på måndag för att få mer information och besluta om nästa steg", skriver presskommunikatören Lotta Olofsson.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons