Annons
Nyheter

Lås upp bilen med ny Iphone-app

Apple har visat kommande nyheter vid en digital presentation. Bland annat ska Iphones startsida bli mer anpassningsbar och företaget ska framöver tillverka sina egna datachip.
Och det ska gå att låsa upp bilen med hjälp av telefonen eller en Apple Watch.
Ekonomi • Publicerad 23 juni 2020
Apples vd Tim Cook presenterade nyheter.
Apples vd Tim Cook presenterade nyheter.Foto: Brooks Kraft/Apple Inc/AP/TT

”Iphone blir ännu kraftfullare och enklare att använda tack vare omdesignade widgetar på hemskärmen”, säger Apple-chefen Craig Federighi i ett pressmeddelande.

Förändringarna innebär bland annat att det lättare ska gå att hitta appar som används ofta.

Annons

Bland övriga Iphone-nyheter finns bland annat en översättningsapp för elva språk, dessvärre inte svenska, samt möjligheten att låsa upp bilen med telefonen. Den digitala bilnyckeln, som ska fungera tillsammans med flera kompatibla bilmodeller, ska kunna delas till andra användare via meddelanden eller inaktiveras om man blir av med sin telefon.

Kartfunktionen kommer för första gången att inkludera vägbeskrivningar för cykel, en funktion som har funnits hos konkurrenten Google maps i flera år.

Hälsa-appen för Apple Watch får också flera uppdateringar. Bland annat ska klockan känna av när man har tvättat händerna tillräckligt länge för att förebygga spridningen av virus – det vill säga minst 20 sekunder, vilket rekommenderas av hälsomyndigheter.

Företaget lämnar också sitt långvariga samarbete med tillverkaren Intel för att i stället i egen regi tillverka datachip till Macdatorer. På så vis ska samma appar som finns på Iphone och Ipad kunna köras på Mac. Det kommande operativsystemet för Macdatorer kommer att kallas "Big Sur" och uppges bland annat ha förbättrade funktioner för användarnas integritet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons