Annons

Läsrörelsen satser på kritiskt bildtänkande

Kultur • Publicerad 13 maj 2019
Läsrörelsen tar upp manipulerade klipp på Obama som exempel. Arkivbild.
Läsrörelsen tar upp manipulerade klipp på Obama som exempel. Arkivbild.Foto: Evan Vucci/AP/TT

I höst skickar Föreningen Läsrörelsen ut sitt projekt "Bildberättande och konsten att läsa bilder" i sju olika regioner runt om i landet. Satsningen, som inleddes på Bokmässan i Göteborg i höstas, finansieras med hjälp av pengar från Postkodstiftelsen.

I en tid av snabba bildflöden vill Läsrörelsen öka kunskapen och förmågan till kritiskt tänkande i samband med bildanalys och nämner bland annat fjolårets manipulerade Youtubeklipp på president Obama som exempel. Målgruppen är lärare, pedagoger, skolledare och politiker men också en intresserad allmänhet.

Med start i Sundsvall i september arrangeras sju heldagskonferenser tillsammans med de olika regionernas olika museer och konsthallar. Läsrörelsen samarbetar också med de kommunala kulturskolorna i ett program som riktar sig direkt till barn och ungdomar samt visar film tack vare ett samarbete med Folkets hus och parker.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons