Annons

Lättast pensionsspara i elfte timmen

För många är hushållsekonomin som bäst efter 50, fram till arbetslivet är slut. Visserligen i senaste laget, men ett gyllene tillfälle att spara eller amortera lite mer för de klenare pensionsåren som väntar.
Pension • Publicerad 12 maj 2019
Syna din pension innan det är för sent. Arkivbild.
Syna din pension innan det är för sent. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

För många yrkesverksamma inom exempelvis vården, oftast kvinnor som dessutom kanske har jobbat deltid under småbarnsåren, väntar en mager pension. En klen tröst är att levnadsomkostnaderna, de nödvändiga, bedöms sjunka med en tusenlapp i månaden.

– För dem blir det tufft, där kan man gå minus när man blir pensionär, säger Madelén Falkenhäll, privatekonom på Swedbank.

Sex tusen mindre

Annons

En lön på 24 000 kronor i månaden i 30-årsåldern, i en bransch där löneutvecklingen är svag kommer att ge hål i plånboken vid pension. Den som tjänar runt 26 000 i månaden och i dag har närmare 7 000 kvar att leva på när det nödvändigaste är betalt, kommer bara att ha en tusenlapp kvar vid pensionsålder 65 år, enligt Swedbanks kalkyler.

Grundkurs ett är att börja spara i tid, men det kan vara enklare sagt än gjort. I de barnalstrande åren är ekonomin oftare hårdare ansträngd. Enligt Swedbanks hushållsberäkningar har tvåbarnsfamiljen nödvändiga utgifter som ligger över 6 000 kronor högre än motsvarande familj med samma inkomst och utan barn.

Det är därför inte kört att börja spara senare, efter att barnen flugit ut och ekonomin är starkare, även om det kanske bara är tio år kvar till pensionen.

Lika bra

Amortera lite extra på ett eventuellt lån eller spara motsvarande belopp går ungefär på ett ut, under något så när normala tider. Att amortera tre i stället för två procent eller lägga undan samma belopp i en fond är båda bra alternativ att stärka ekonomin som pensionär med 500–700 kronor extra i månaden efter skatt, enligt Madelén Falkenhäll.

– Fast amortera är ytterligare ett säkrare kort, säger hon.

Då tar man höjd för högre räntor. Och sparandet kan råka ut för dåliga börstider när det börjar bli dags att plocka ut sin "pensionsförsäkring".

– Det kan vara svårare att påverka inkomsterna, men det går ofta att göra något åt utgifterna, säger Falkenhäll.

Olle Lindström/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons