Annons
Nyheter

Fler får resa in i Sverige

Regeringen lättar på det allmänna inreseförbudet till Sverige från och med lördag. Fram till nu har bland andra EU-medborgare som reser från länder utanför EU tillåtits att resa in i Sverige vid nödvändiga resor, men enligt det nya beslutet får dessa resor nu genomföras oberoende av syfte.
"Inreseförbudet är en exceptionell åtgärd som vi vill avveckla så snart det är möjligt", skriver inrikesministern Mikael Damberg (S), till TT.
Coronavirus • Publicerad 2 juli 2020
Regeringen lättar något på inreserestriktionerna till Sverige. Arkivbild.
Regeringen lättar något på inreserestriktionerna till Sverige. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Restriktionerna för inresor till Sverige lättas något, har regeringen beslutat.

I praktiken innebär det att Sverige fortsatt har öppna inresegränser för EU och Schengen-området – men att EU-medborgare som reser från länder utanför Schengen-området och resande från vissa länder utanför EU nu får göra resor, oberoende av syfte. Tidigare har bland annat EU-medborgare fått resa in i Sverige endast vid nödvändiga resor.

Fler får resa in

Annons

"Regeringen har idag fattat beslut om att ännu en gång förlänga det tillfälliga inreseförbudet till Sverige. Samtidigt har regeringen beslutat att lätta på restriktionerna för fler resenärer i linje med Europeiska rådets rekommendationer", kommenterar inrikesminister Mikael Damberg (S) i ett mejl till TT.

Kretsen av personer som kan resa in har också utökats genom att personer som är bosatta i vissa angivna länder utanför EU nu undantas från inreseförbudet.

Exakt vilka länder utanför EU och Schengen-området som avses är inte klarlagt, men enligt regeringens pressmeddelande ligger beslutet i linje med ministerrådets rekommendation till EU:s medlemstater.

Vill avveckla inreseförbudet

"Som jag tidigare har uttalat är det för regeringen viktigt att vi inom EU fortsatt agerar samordnat för att på bästa sätt hantera den allvarliga situation som vi befinner oss i. På EU-nivå har man nu enats om en strategi för hur EU:s medlemsstater på ett koordinerat och samordnat sätt gradvis ska kunna avveckla inreseförbudet", skriver inrikesministern och fortsätter:

"Som jag tidigare har nämnt är inreseförbudet en exceptionell åtgärd som vi vill avveckla så snart det är möjligt. Regeringen ser därför positivt på att inreseförbudet kan börja fasas ut, men alltid med beaktande av den epidemiologiska risken".

EU:s ministerråds lista på rekommenderade länder att öppna gränserna för omfattar Algeriet, Australien, Georgien, Japan, Kanada, Marocko, Montenegro, Nya Zeeland, Rwanda, Serbien, Sydkorea, Thailand, Tunisien och Uruguay. För Kina gäller att resande in i EU tillåts för kinesiska medborgare, om Kina ger motsvarande rätt till resenärer från alla EU-länder. Tanken är att varje vecka uppdatera listan utifrån om fler, eller färre, klarar kraven på minskad smittspridning.

I övriga delar förlängs det tillfälliga inreseförbudet till Sverige till och med den 31 augusti 2020.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons