Annons

Frigiven Mandelasläkting gripen på nytt

Ledaren för den sydafrikanska klanen Tembu, som Nelson Mandela tillhörde, har frihetsberövats efter en våldsam attack mot andra medlemmar av kungafamiljen.
Sydafrika • Publicerad 14 mars 2020
Buyelekhaya Dalindyebo har gått till angrepp mot sin familj. Arkivbild.
Buyelekhaya Dalindyebo har gått till angrepp mot sin familj. Arkivbild.Foto: Ben Curtis/AP/TT

Kung Buyelekhaya Dalindyebo blev nyligen villkorligt frigiven från fängelse av Sydafrikas president Cyril Ramaphosa. Han avtjänade ett straff efter att ha dömts för mordbrand, kidnappning och misshandel för fem år sedan. Hans son har lett Tembuklanen sedan dess, vilket orsakat ett spänt läge i familjen.

Under natten mellan torsdagen och fredagen dök Buyelekhaya Dalindyebo upp vid det kungliga residenset utanför Mthatha i Östra Kapprovinsen. Beväpnad med flera tillhyggen skadade han åtminstone en familjemedlem och orsakade stor materiell förödelse.

Konfrontera sonen

Annons

Angreppet kom enligt BBC efter det att kungafamiljen beslutat att Buyelekhaya Dalindyebos son skulle fortsätta som tillförordnad ledare i ytterligare ett år.

Vittnen berättar att Buyelekhaya Dalindyebo ville konfrontera sonen, som dock lyckades fly.

– Den tillförordnade kungen lyckades hoppa ut ur ett fönster och sätta sig i säkerhet, säger en familjemedlem till BBC.

Videobilder visar hur Buyelekhaya Dalindyebo efteråt står utanför residenset och lugnt röker en cigarett medan han uppmanar poliser att gripa honom, vilket också skedde.

Enda brottsdömde

Sydafrika har sju monarker från olika klaner och folkgrupper vars status erkänns av konstitutionen. De har ingen formell makt, men stort inflytande inom sina grupper.

Buyelekhaya Dalindyebo är den förste av landets monarker som dömts för brott. Han är också nära släkt med Sydafrikas tidigare president, människorättskämpen Nelson Mandela, som tillhörde Tembu. Klanen är en av flera som ingår i folkgruppen Xhosa.

Under apartheid verkade det vita minoritetsstyret medvetet för att stärka de traditionella kungahusen, med målsättningen att splittra stödet för befrielserörelsen ANC.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons