Annons
Nyheter

Lex Maria-anmälan i "Lilla hjärtat"-fallet

Brott • Publicerad 4 januari 2021
Tingsrätten dömde i augusti mamman till den treåriga flickan, även kallad "Lilla hjärtat"' till fängelse i ett år och nio månader för vållande till annans död, grovt brott, samt narkotikabrott och ringa narkotikabrott. Arkivbild.
Tingsrätten dömde i augusti mamman till den treåriga flickan, även kallad "Lilla hjärtat"' till fängelse i ett år och nio månader för vållande till annans död, grovt brott, samt narkotikabrott och ringa narkotikabrott. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Psykiatriska kliniken på Vrinnevisjukhuset i Norrköping har gjort en lex Maria-anmälan efter att en internutredning visat att pappan i det så kallade "Lilla hjärtat"-fallet borde ha vårdats på sjukhus, rapporterar SVT.

Fallet med den treåriga flickans död fick stor uppmärksamhet förra året. Flickan hittades död i en lägenhet i Norrköping den 30 januari. Ett par veckor senare, den 16 februari, hittades pappan död i häktet.

Annons

Enligt SVT skriver chefsläkare Erik Stenkvist i anmälan att ”vården kunnat samordnas på ett bättre sätt och att med medicinskt övervakad abstinensvård i heldygnsvård på sjukhus hade vårdförloppets utgång kunnat bli ett annat”.

Häktespersonalen har sedan tidigare friats från misstankar om tjänstefel av både Kriminalvårdens och polisens utredningar.

Flickans mamma dömdes i augusti i fjol till ett år och nio månaders fängelse för vållande till annans död.

Bakgrund: Fallet med flickan

Flickan föds i april 2016 och omhändertas på BB när hon bara är några dagar gammal.

Några veckor senare beslutade förvaltningsrätten med stöd av lagen om vård av unga (LVU) att flickan skulle tvångsvårdas och placeras i familjehem.

Några månader före flickans tvåårsdag 2018 vill de biologiska föräldrarna ha tillbaka sitt barn och begär att tvångsvården ska upphöra.

Socialnämnden avråder och förvaltningsrätten säger nej. Föräldrarna överklagar och våren 2019 upphör tvångsvården av flickan genom en dom från kammarrätten i Jönköping.

I slutet av januari 2020, tio månader efter det att de biologiska föräldrarna återfått vårdnaden, hittas hon död i en lägenhet i centrala Norrköping.

Föräldrarna grips samma dag.

Pappan avlider i häktet. Mamman åtalas i maj 2020 för mord, två fall av synnerligen grov misshandel och brott mot griftefrid. Kvinnan förnekar brott.

Tingsrätten slog i juni förra året fast att mamman vållat flickans död av oaktsamhet, det vill säga genom underlåtenhet att omgående tillkalla sjukvårdspersonal eller ta henne till sjukhus. Samtidigt beslutade rätten att hon skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Rättsmedicinalverket har i ett utlåtande konstaterat att kvinnan inte led av en allvarlig psykisk störning vid tiden för brottet och att det därför saknas förutsättningar för att döma henne till rättspsykiatrisk vård.

I augusti 2020 dömdes mamman av Norrköpings tingsrätt till fängelse i ett år och nio månader för grovt vållande till annans död.

Både mamman och åklagaren har överklagat domen.

Källa: Domstolarna

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons