Annons

Libanon i kris ställer betalningar

Ekonomi • Publicerad 7 mars 2020
Libanons premiärminister Hassan Diab varnar för den ekonomiska kris som landet befinner sig och vill om förhandla landets lån. Arkivbild.
Libanons premiärminister Hassan Diab varnar för den ekonomiska kris som landet befinner sig och vill om förhandla landets lån. Arkivbild.Foto: Ali Fawaz/AP/TT

Libanon vacklar på randen av den ekonomiska avgrunden, och landets tämligen nytillträdde premiärminister Hassan Diab ställer in betalningar av externa statsobligationer, så kallade euroobligationer.

Landet skulle ha betalat motsvarande omkring 11 miljarder kronor den 9 mars. Euroobligationer är i detta fall är obligationer utställda av eurozonens länder.

Annons

Diab kräver även en omförhandling av landets lån. Vid ett tv-sänt framträdande i Beirut på lördagen konstaterade premiärministern att låneskulden är större än vad landet klarar av. Den är för närvarande närmare 170 procent av bruttonationalprodukten. Över 40 procent av landets invånare befinner sig snart under Världsbankens gräns för fattigdom.

Libanon har skakats av långa och intensiva politiska protester mot landets ledning som ledde till regeringskris. Det libanesiska pundet har fallit kraftigt i värde och restriktioner har införts i handel med till exempel dollarn.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons