Annons
Nyheter

Liga dumpade kokain i Öresund – två döms

Två män döms till sju respektive nio års fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott. De tillhörde en liga som smugglade stora mängder kokain i ett lastfartyg, där narkotikan sedan dumpades i Öresund.
Brott • Publicerad 5 augusti 2022
I september 2020 fann Tullverkets personal 69 kilo kokain på en strand i Nyhamnsläge utanför Höganäs.
I september 2020 fann Tullverkets personal 69 kilo kokain på en strand i Nyhamnsläge utanför Höganäs.Foto: Tullverket/TT

Ett fraktfartyg från Sydamerika dumpade narkotika i Öresund vid två tillfällen, skriver Sydsvenskan. I september 2020 kastades 69 kilo kokain överbord för att plockas upp av kumpaner i en fritidsbåt. Men vädret var dåligt och narkotikan flöt upp på land och hittades av Tullverkets personal.

I november samma år dumpades 118 kilo kokain från fartyget. Narkotikan plockades upp i en hyrd motorbåt av en 54-åring från Stockholmstrakten. Han fraktade kokainet till hamnen i Ålabodarna, som ligger mellan Helsingborg och Landskrona.

Annons

Nu döms mannen till sju års fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott. Han anses ha haft en underordnad roll i ligan utan insyn i den bakomliggande organisationen.

En 31-åring svensk som är bosatt i Spanien döms till nio års fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott. Rätten anser att han har haft en framträdande roll i planeringen och koordineringen av det första smuggelpartiet. Han bedöms dock inte ha tillhört narkotikaligans toppskikt.

Detta är en av flera domar i samma mål.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons