Annons

Liga misstänks för mängder av åldringsbrott

Polisen har sprängt en liga som misstänks för mängder av åldringsbrott runt om i landet.
Hundratals personer kan ha drabbats av ligan. En av dem är över hundra år.
Brott • Publicerad 5 september 2019
Polisen har sprängt en liga som misstänks för mängder av åldringsbrott runt om i landet. Arkivbild.
Polisen har sprängt en liga som misstänks för mängder av åldringsbrott runt om i landet. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Tidigare i veckan greps fem personer i Västerås sedan ett par i 90-årsåldern i Sala utsatts för ett bedrägeriförsök. De misstänkta anhölls senare.

Polisen misstänker att de har varit inblandade i en rad brott mot äldre runt om i landet sedan årsskiftet, bland annat i Västmanland, Stockholmsområdet och Småland. Enligt polisen kan det röra sig om hundratals fullbordade brott och försök till brott mot äldre. I de merparten av fallen är de drabbade äldre än 90 år.

Annons

– Jag tror att den äldste som utsatts är 101 år, säger Björn Sidenhjärta, polisinspektör vid bedrägerigruppen i Västmanland, till TT.

I de flesta fallen har någon ringt upp en äldre person och utgivit sig för att komma från en bank. Personen har sagt att en tjänsteman ska komma ut och byta ut bankkortet. När någon sedan kommit har den äldre lurats att lämna ifrån sig kortet och koden.

– Det rör sig om allt ifrån några tusenlappar till flera hundra tusen kronor som de har blivit av med, säger Björn Sidenhjärta.

Vid flera tillfällen har de äldre även blivit av med kontanter och smycken.

Under torsdagen beslutade åklagaren att släppa en av de misstänkta. På fredagen avgör åklagaren om de fyra övriga ska begäras häktade.

Fredrik Gunér/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons