Annons

Likvärdigt kulturliv i landet hotat

Kulturlivet utanför storstäderna drabbas hårdast vid brist på pengar – vilket går rakt emot regeringens målsättning. Men de satsningar som har gjorts har inte varit tillräckliga, enligt en ny rapport.
Kultur • Publicerad 3 mars 2020
De satsningar som regeringen gjort för ett likvärdigt kulturliv har inte varit tillräckliga, enligt Myndigheten för kulturanalys. Arkivbild.
De satsningar som regeringen gjort för ett likvärdigt kulturliv har inte varit tillräckliga, enligt Myndigheten för kulturanalys. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

En tajtare ekonomi kan drabba det redan hotade kulturlivet utanför storstäderna, en utveckling som går stick i stäv med regeringens målsättning. De satsningar som genomförts har dessutom varit otillräckliga, bland annat på grund av att målen på olika politiska nivåer går emot varandra, enligt den senaste rapporten från Myndigheten för kulturanalys.

De olika målsättningarna är bland annat principen om att kulturen ska vara politiskt obunden – samtidigt som man vill att kulturlivet ska präglas av en mångfald där alla ska kunna vara delaktiga. När regioner och kommuners ekonomi leder till nedskärningar är det inte bara konstnärers förutsättningar som försämras, utan också mångfalden på grund av det tydliga sambandet mellan kulturdelaktighet och socioekonomiska faktorer.

Annons

Myndigheten rekommenderar därför regeringen att klargöra vad ett likvärdigt kulturutbud i hela Sverige innebär – och vilka resurser som krävs för att uppnå detta.

"Det finns därför anledning att, exempelvis i förhållande till bidragsgivande myndigheter, förtydliga hur målen förhåller sig till varandra" kommenterar Sverker Härd, myndighetschef på Kulturanalys, rapporten i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons