Annons
Nyheter

Linde tveksam till Greklandsresor

UD kommer nu med nya signaler om svenskars resor till Grekland.
Utrikesministern tycker att Greklandsresenärer behöver överväga lämpligheten av resor till landet under sommaren eftersom Grekland stoppar direktflyg från Sverige.
Resor • Publicerad 1 juli 2020
Nej, inga svenska direktflyg till Kreta före 15 juli. Nu tycker utrikesministern att svenskar ska överväga lämpligheten av resor till Grekland hela sommaren. Arkivbild.Foto: Gunnar Lier
Utrikesminister Ann Linde (S) tycker att Greklands beslut är beklagligt. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

UD har hävt avrådan från resor till bland annat Grekland. Enligt UD:s presstjänst har de länder som det nu är okej att åka till börjat öppna igen efter coronapandemin, och förklarat sig villiga att ta emot resenärer, även från Sverige.

Men Grekland tvekar när det gäller svenskar. De vill inte ta emot några svenska direktflyg på sina flygplatser fram till den 15 juli.

Annons

Beslutet, som den grekiska regeringen fattade på måndagskvällen, skapade en hel del förvirring.

"Beslutet är beklagligt"

Det är beklagligt, tycker utrikesminister Ann Linde (S), som nu kommenterar Greklands agerande mot svenska resenärer i ett uttalande.

"Detta skapar både osäkerhet och oro för resenärer som planerat att resa från Sverige till Grekland i sommar. UD kommer att hålla löpande kontakt med grekiska ministerier och myndigheter" skriver hon i uttalandet.

UD:s avrådan är ju hävd sedan i tisdags, ändå tycker utrikesministern att man ska tänka sig för innan man far till Grekland.

"Svenska turister kan behöva överväga lämpligheten av resor till Grekland under sommaren", skriver hon.

Rent formellt är detta inte någon avrådan, enligt Erik Karlsson, presskommunikatör på UD. Bara en uppmaning att tänka sig för och hålla koll. Men i dagligt tal ligger "behöva överväga lämpligheten" rätt nära "avrådan". Frågan är hur folk ska bete sig som har en Greklandsresa inbokad.

– Att överväga lämpligheten gäller alla länder. Det vilar ett stort ansvar på resenären vid varje resa att vara uppdaterad, säger Erik Karlsson.

Ny avrådan?

TT: Kommer UD att återinföra avrådan från resor till Grekland igen på grund av det här förbudet mot direktflyg?

– Vi utvärderar kontinuerligt situationen, och en ny avrådan kan komma snabbt. Vi ger aldrig förhandsbesked om det, säger Erik Karlsson.

Helt stopp för flyg till Grekland är det dock inte. Researrangören TUI har fått tillstånd att landa två direktflyg till Grekland fram tills den 15 juli. Kommunikationschefen Adam Györki konstaterar dock att Greklands agerande har orsakat stor osäkerhet för flygbolag, researrangörer och resenärer.

Annons

– De vill öppna för svenska turister, och vi är kontinuerligt i kontakt med grekiska myndigheter. Nu har vi tillstånd för två plan, som ett slags pilotprojekt för att öppna Grekland även för svenska turister, säger Adam Györki.

Fakta: UD:s avrådan påverkar reseförsäkringen

De flesta försäkringsbolag, med vissa undantag, exkluderar reseskyddet i hemförsäkringen så länge en avrådan från UD finns.

UD har den 30 juni hävt sin avrådan från resor till Belgien, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Kroatien, Luxemburg, Portugal, Schweiz, Spanien och Ungern, samt Monaco, San Marino och Vatikanstaten.

Även för resor till de "frisläppta" länderna bör dock försäkringsläget beaktas. För en virussjukdom som covid-19 krävs generellt att man varit symptomfri de senaste tre månaderna för att hemförsäkringens reseskydd ska gälla

Källa: Konsumenternas försäkringsbyrå.

Fakta: UD:s avrådan påverkar reseförsäkringen

Så säger utrikesminister Ann Linde i sitt uttalande från den 1 juli:

"Den grekiska regeringen har nyligen beslutat att direktflyg från Sverige till Grekland inte kommer att tillåtas till och med den 15 juli. Beslutet är beklagligt. Detta skapar både osäkerhet och oro för resenärer som planerat att resa från Sverige till Grekland i sommar. UD kommer att hålla löpande kontakt med grekiska ministerier och myndigheter. Svenska turister kan behöva överväga lämpligheten av resor till Grekland under sommaren. Den som reser bör vidta ordentliga förberedelser och hålla sig informerad. Resenärer uppmanas hålla tät kontakt med sina resebolag och se över sitt försäkringsskydd. Man bör också ladda ner appen UD Resklar, och kontinuerligt uppdatera sig genom ambassaden i Atens reseinformation på hemsidan Sweden Abroad".

Källa: UD

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons