Annons

Linde vid fronten i Ukraina: Konflikten lever

Sveriges utrikesminister Ann Linde har varit på besök vid frontlinjen i Ukraina.
Ukraina • Publicerad 3 mars 2020
Utrikesminister Ann Linde har varit på besök vid kontaktlinjen i östra Ukraina. Arkivbild.
Utrikesminister Ann Linde har varit på besök vid kontaktlinjen i östra Ukraina. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Under ett tvådagarsbesök i Ukraina besökte Linde (S) en av öppningarna i den spända kontaktlinjen i öst, en bro som återuppbyggts efter att ha sprängts för några år sedan. Lokalinvånare vittnade om hur konflikten begränsar deras liv, berättar utrikesministern för TT på telefon.

– Det är vardagliga saker som man inte tänker på som en sådan här konflikt innebär, utöver rädslan för beskjutningar, att det fortfarande finns minor i marken och att husen inte är uppbyggda. Det blir ett väldigt starkt intryck när man är på plats.

Annons

När Sverige blir ordförandeland i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) nästa år vill Ann Linde att Ukraina hamnar högt på dagordningen. Då handlar det framför allt om det humanitära – politiskt är det desto svårare, säger hon.

Utrikesministern har talat med sina motsvarigheter i Ukraina och Ryssland i närtid och bedömer att förutsättningarna för en fortsatt dialog är "mycket svåra". Inte minst eftersom Ryssland inte anser sig vara en part.

EU:s utrikesministrar kommer att lyfta situationen vid möten framöver, enligt Linde.

– Jag tycker inte att det är läge att lätta på de sanktioner som EU har gentemot Ryssland, för det är fortfarande i högsta grad en levande konflikt. Det har höjts röster inom EU för att man kanske ska normalisera läget nu, men jag anser absolut inte att det är rätt läge, säger hon.

Martin Mederyd Hårdh/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons