Annons

Livsfarliga drogen en fråga för HD

Brott • Publicerad 3 mars 2020
Den 25-årige mannen sålde tillsammans med sin bror två olika varianter av fentanylvarianter via nätet. Substanserna var förpackade på nässprejflaskor. Arkivbild.
Den 25-årige mannen sålde tillsammans med sin bror två olika varianter av fentanylvarianter via nätet. Substanserna var förpackade på nässprejflaskor. Arkivbild.Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Högsta domstolen inleder nu sin prövning av om en 25-årig man kan anses ha vållat åtta människors död, sedan han via nätet sålt olika varianter av den smärtstillande substansen fentanyl till dem.

Mannen har tidigare tillsammans med sin äldre bror dömts för vållande till annans död, grovt brott, av såväl tingsrätt som hovrätt. Den äldre brodern dömdes till sex års fängelse och den yngre till fyra års fängelse. Det var dock bara 25-åringen som valde att överklaga sin dom till högsta instans, som alltså gav honom prövningstillstånd. Han nekar helt till brott.

Annons

De kemiskt besläktade fentanylvarianterna som männen sålde är mycket potenta och farliga, och hade förpackats i nässprejflaskor. Sju män och en kvinna, födda 1978–1993 och boende runt om i landet, köpte och använde substanserna och dog av förgiftning.

Rättegången pågår under tisdagen och onsdagen den här veckan.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons