Annons
Nyheter

Livsfarliga missar på Ölands djurpark tystades

Flera livsfarliga missar har förekommit på Ölands djurpark redan före helgens dödsolycka.
Under sin praktik tvingades Niklas, 18, värja sig mot en tiger efter att en fel dörr lämnats öppen – en händelse som tystades ned av djurparken.
Brott • Publicerad 14 december 2022
En sibirisk tiger, Amurtigrar, i en bur på en annan djurpark.
En sibirisk tiger, Amurtigrar, i en bur på en annan djurpark.Foto: Ulf Palm/TT

Efter dödsolyckan har TT tagit del av två tillbud som visar att säkerheten brustit vid flera tillfällen tidigare på Ölands djurpark – utan att någon anmälan gjorts till Arbetsmiljöverket.

Sommaren 2017 skulle danske Niklas, 18, som praktiserade som djurvårdare på djurparken, göra rent i utomhusanläggningen för sibiriska tigrar när något gick snett.

Annons

Vid tillfället var Niklas ensam i inhägnaden – trots att man enligt reglerna ska vara två i arbetet med sådana djur. Plötsligt kom kollegan springande i panik, och när Niklas vände sig om stod han öga mot öga med en tigerhane, som dykt upp vid en dörr som egentligen ska vara stängd.

Var i chock

Under sekunderna som följde utspelade sig en kamp, där allt Niklas hade att försvara sig med var en håv som han försökte mota bort tigern med.

– Jag stod med håven och hade nästan som en fajt med tigern, innan kollegan kom och lyckades stänga dörren mellan oss, säger Niklas när TT pratar med honom.

Han minns det som ren tur att han lyckades komma undan helskinnad.

– I början var jag i chock. Det kändes som en dröm, det var så orealistiskt, säger han.

– Lyckligtvis hade tigrarna fått mat dagen innan, och de kände igen mig, vilket kanske räddade mig.

Enligt Niklas uppmanades han efteråt att hålla tyst om allt och skolan fick aldrig reda på vad som hänt.

Löst lejon

Incidenten på djurparken var ingen engångshändelse. Ett år tidigare, i augusti 2016, brast säkerheten när praktikanten Mikkel, 26, skulle rengöra inne hos lejonen och dörren mellan visningsanläggningen och djurens nattrum lämnades öppen. I samma stund som Mikkel upptäckte det tittade ett lejon ut från dörren.

– Bara några meter därifrån var det besökare. Lejonet hade enkelt kunnat komma ut, säger Mikkel till TT.

Mikkel stängde dörren ut mot besökarna och sprang för att hämta hjälp av en kollega. När de kom tillbaka hade djurskötaren som var kvar i byggnaden lyckats få tillbaka lejonet bakom låsta dörrar.

Annons

Även Mikkel uppger att han uppmanats att tiga om det inträffade.

– Jag nickade och sade ja, men samma kväll åkte jag hem och slutade, för jag kände mig inte säker.

Michael O Jörgensen, dansk zoolog, jobbade på Ölands djurpark när de allvarliga tillbuden inträffade. Han har dokumenterat de danska praktikanternas berättelser – och enligt Michael O Jörgensen är det inte de enda tillbuden på Öland.

– Jag vet inte om de gjort något fel. Det enda jag kan säga är att de tar inte seriöst på säkerhetsrutinerna . Det är det många i djurparksvärlden som inte gör, säger han till TT.

Lade locket på

Enligt Michael O Jörgensen har också branschorganisationen Svenska djurparksföreningen, som fick vetskap om händelserna, helt enkelt lagt locket på.

– Vi försökte få den svenska organisationen att agera. Det slutade med att de bara stoppade ärendena i frysen. De ville inte göra något.

Incidenten med tigern, och även den som involverar lejonet, beskrivs i ett protokoll för ett extrainsatt styrelsemöte som Svenska djurparksföreningen höll den 9 december 2019.

En person som var med på föreningens årsmöte 2020, där frågan lyfts, bekräftar för TT att det handlar om just Ölands djurpark.

Händelserna är dock fortfarande inte anmälda till Arbetsmiljöverket – något verket bekräftar. Föreningen ska också ha valt att till slut lämna ärendena därhän. Jens Larsson, ordförande i Svenska djurparksföreningen – en organisation som företräder sina medlemmar "gentemot myndigheter och organisationer" och som ska "stödja, upprätthålla och utveckla den professionella nivån hos medlemmarna" – känner igen tillbudet med tigern och lejonet när TT ringer.

– Ja, just det, säger han.

Annons

– Det var ju externa klagomål som kom in till föreningen rörande Ölands djurpark. Det såg vi ytterst allvarlig på.

"En tydlig anmodan"

Enligt Jens Larsson krävde föreningen svar från Öland – om vad som hänt och vad som gjorts i ärendena. Därefter kände sig styrelsen nöjd och valde att avskriva ärendet.

– Bedömningen som var där och då var att de tidigare bristerna som uppenbarligen fanns i rutiner och anläggning var åtgärdade. Det fanns nya strikta rutiner på plats som gjorde att den typen av incident inte ska hända igen.

TT: Skulle ni ha kunnat anmäla det till Arbetsmiljöverket?

– Ja, det hade vi ju kunnat göra. I läget där och då bedömdes att det inte behövdes. Däremot var det en tydlig anmodan från föreningen till medlemmen att om det inte gjorts så ska det göras.

TT har under hela tisdagen utan framgång sökt Ölands djurpark och ägaren Richard Berglund för en kommentar.

"Just nu är det medarbetarnas välmående som ligger i fokus", är svaret svaret från djurparkens jourtelefon.

Fakta: Tidigare djurattacker

Björn: I augusti 2017 dödades en 18-årig djurskötare av en björn i Orsa rovdjurspark – samtidigt som en barnfamilj befann sig inne i hägnet för att lägga ut mat till björnarna. Familjen lyckades klättra ut ur hägnet över ett fem meter högt stängsel. Den tekniska utredningen visade att björnarna grävt sig in i hägnet via en grop som fanns under stängslet.

Varg: När en djurskötare dödades på Kolmården sommaren 2012 väckte det stor uppmärksamhet. Det var första gången sedan 1821 som en människa dödats av varg i Sverige. Den gången rörde det sig om en varg som växt upp bland människor men som sedan släppts lös. Nio personer, merparten av dem barn, dödades i gränstrakterna mellan Dalarna och Gästrikland.

Snöleopard: En skötare vid Nordens Ark blev riven av en snöleopard i september 2006. Kvinnan blev skadad på bakhuvudet, ansiktet, axlar och armar. Kvinnan glömde stänga en lucka när hon skulle mata snöleopardhonan. Hon klarade sig utan allvarliga skador.

Orangutang: I april 2006 gick en orangutanghanne på Borås djurpark till attack mot en kvinnlig djurskötare som var ensam i ett utrymme med apan. Den attackerade kvinnan bakifrån, tog ett livtag och bet henne ordentligt i både händer, armar och ben. Kvinnan skador blev allvarliga.

Fakta: Tidigare djurattacker

Den anställde som dog på en djurpark på Öland under sista helgen i augusti 2022 stångades ihjäl av en eland, eller så kallad älgantilop.

Enligt Sveriges Radio hade en struts stressat antilopen – som annars är ett djur som hellre flyr och går undan. I situationen som uppstod blev den nu avlidne personen stångad.

Händelsen inträffade när den anställde tog in djur vid 17-tiden på söndagen, då djurparken höll stängt.

En förundersökning om vållande till annans död samt arbetsmiljöbrott har inletts.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons