Annons
Nyheter

Åklagaren vill se livstid för mordet på Adriana

Två gängkriminella män var måltavlor när en "urskillningslös automateld" avfyrades utanför en snabbmatsrestaurang i Botkyrka sommaren 2020. I stället blev det tolvåriga Adriana som träffades i kulregnet och dog.
Åklagaren yrkar nu att tre män döms till livstids fängelse för mordet.
Brott • Publicerad 13 mars 2023
Blommor och ljus på platsen där tolvåriga Adriana dödades i Norsborg i Botkyrka den 2 augusti 2020. Arkivbild.
Blommor och ljus på platsen där tolvåriga Adriana dödades i Norsborg i Botkyrka den 2 augusti 2020. Arkivbild.Foto: Ali Lorestani/TT
Åklagare Anna Svedin presenterar åtalet gällande mordet på tolvåriga Adriana vid en pressträff i oktober 2022. Arkivbild.
Åklagare Anna Svedin presenterar åtalet gällande mordet på tolvåriga Adriana vid en pressträff i oktober 2022. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT
Åklagarsidan håller plädering i målet om mordet på 12-åriga Adriana, söder om Stockholm i augusti 2020. Johan Eriksson (till höger), advokat för en av de män som står åtalade för mordet, går in i salen i Attunda tingsrätt.
Åklagarsidan håller plädering i målet om mordet på 12-åriga Adriana, söder om Stockholm i augusti 2020. Johan Eriksson (till höger), advokat för en av de män som står åtalade för mordet, går in i salen i Attunda tingsrätt.Foto: Jessica Gow/TT

Adriana sköts till döds och ytterligare sju personer som var på platsen riskerade att dödas när en "svepande och urskillningslös" automateld avfyrades från en bil utanför restaurangen i Norsborg i Botkyrka kommun söder om Stockholm den 2 augusti 2020, enligt åklagare Anna Svedin.

Två av de sju personerna, båda män i 20-årsåldern, tros ha varit de riktiga måltavlorna men klarade sig oskadda. De har senare dömts till fängelse för inblandning i ett mordförsök som beskrivs som en hämnd för skjutningen i Norsborg. Målet är överklagat och prövas nu i hovrätten.

Gängkonflikt

Annons

Enligt åklagare är bakgrunden en konflikt mellan det som kallas Maygrupperingen och deras fiender i Vårbynätverket och den allierade Norsborgsgrupperingen.

Inte minst är det en 30-årig man som är ledande i Maygrupperingen som velat döda personer i de grupperna, säger Anna Svedin i sin plädering i tingsrätten på måndagen.

– Det här är en djupt personlig konflikt för NN (30-åringen), säger hon.

Utöver skjutningen i Norsborg omfattar åtalet flera andra brott med koppling till konflikten och totalt står sex män åtalade. En av dem är 30-åringen, som tillsammans med två andra är åtalats för mordet på Adriana och mordförsök på de andra sju som fanns på platsen.

Skott från bil

Enligt åklagaren har männen och ytterligare en okänd gärningsperson anlänt till brottsplatsen i en falskskyltad bil och inifrån fordonet avlossat ett stort antal skott från en automatkarbin, en kulsprutepistol och en revolver. Adriana träffades av två skott och dog av sina skador.

Att inte fler personer träffades, däribland två av flickans kompisar, har Svedin beskrivit som "ett under".

De tre männen är även misstänka för flera andra brott, bland annat är två av dem åtalade för ett mordförsök ungefär en vecka före mordet. Åklagaren yrkar i sin plädering i tingsrätten att alla tre nu ska dömas till livstids fängelse.

– Någon annan påföljd än livstids fängelse är utesluten, säger Svedin.

Enligt henne var männen medvetna om risken för att utomstående kunde skadas vid skottlossningen i Norsborg.

– Man är totalt likgiltig inför oskyldiga människors liv, säger hon.

Annons

– Det är viktigare att återupprätta sin egen heder och utkräva hämnd. Det är det viktigaste för de här gärningsmännen. De egna oförrätterna är viktigare än samhällets väl och ve och de oskyldiga som riskeras att drabbas.

En stor del av bevisen består av material från krypterade kommunikationstjänster, där material från den knäckta kommunikationstjänsten Sky ECC pekats ut som avgörande av åklagaren.

Förnekar inblandning

Männen har genomgående förnekat inblandning i mordet och Anna Svedin gör under pläderingen flera gånger en poäng av att de under utredningen inte har velat svara på några frågor alls. Först när de har fått ta del av alla bevis som finns mot dem har de enligt henne lämnat långsökta förklaringar om försvårande omständigheter.

– Det är en förklaring som vi inte har hört ett ljud om under hela utredningen. Det är en uppenbar efterhandskonstruktion och den ska lämnas helt utan avseende, säger hon bland annat om en förklaring som en av de mordåtalade lämnat i rätten om bevis som lagts honom till last.

Fakta: Sex män åtalade efter mordet på Adriana

Totalt sex män är åtalade i målet, som rör mordet på tolvåriga Adriana och en rad andra brott med koppling till konflikter mellan kriminella grupperingar söder om Stockholm.

En 30-årig man, enligt polisen tongivande i den så kallade Maygrupperingen, är åtalad för mord och mordförsök vid snabbmatsrestaurangen den 2 augusti 2020 i Norsborg i Botkyrka, då Adriana dödades.

Han är även åtalad för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse då han i slutet av juli 2020 ska ha planerat att åstadkomma en explosion, förberedelse till mord på ett antal personer från konkurrerande nätverk under samma period, samt försök till mord den 21–22 juli 2020 då ett stort antal skott sköts med AK-47 mot en man i Norsborg. Enligt åklagaren var det fel man som besköts.

Även en 32-åring och en 24-åring är åtalade för mord och mordförsök vid snabbmatsrestaurangen. 32-åringen är också tillsammans med en 31-årig man åtalad för grovt vapenbrott då de hjälpt till att undanröja de vapen som användes.

24-åringen är även åtalad för grov misshandel i juli 2020, förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse samt förberedelse till mord tillsammans med 30-åringen samt grovt vapenbrott.

En annan 24-årig man åtalas för skyddande av brottsling, grovt brott, då han förvarat en krypterad telefon och försökt att elda upp bilen som användes vid dödsskjutningen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons