Annons

Ingen bortre gräns för regeringens förbud

Regeringen förbjuder tills vidare idrottsevenemang, konserter, danstillställningar, demonstrationer och andra evenemang med fler än 500 deltagare.
Coronavirus • Publicerad 11 mars 2020
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S), statsminister Stefan Löfven (S), socialminister Lena Hallengren (S) samt rikspolischef Anders Thornberg anländer till en pressträff på Rosenbad.
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S), statsminister Stefan Löfven (S), socialminister Lena Hallengren (S) samt rikspolischef Anders Thornberg anländer till en pressträff på Rosenbad.Foto: Henrik Montgomery/TT

Beslut att förbjuda allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 500 deltagare är unikt. Ingen regering har tidigare vidtagit en sådan åtgärd.

Det görs för att förhindra en allmän spridning av coronaviruset och på så sätt skydda utsatta grupper som äldre och personer med sjukdom och hälsoproblem.

Annons

– Vi ser ju länder där det är tusentals människor som dör helt enkelt, säger Morgan Johansson..

– Om man får en allmän smittspridning då har den här sjukdomen ändå en så pass hög dödlighet att den är mycket allvarlig.

Inskränker rättigheter

Förbudet inskränker grundlagsfästa rättigheter som rätt att demonstrera, hålla möten, föreläsningar och religiösa sammankomster.

Det kommer också att drabba konserter, idrottsevenemang, danstillställningar på restauranger och barer, tivolis, marknader och mässor.

– Vi förstår att detta kommer att få omfattande effekter när det gäller till exempel kultur och idrottsevenemang, säger Johansson.

– När allt kommer omkring så finns inget viktigare än liv och hälsa.

Statsminister Stefan Löfven (S) uppger att situationen är mycket allvarlig. Vid onsdagskvällens presskonferens försökte han också lugna alla oroliga.

– Våra resurser i hela samhället ska mobiliseras. I en svår situation står vi samlade, säger han.

Drabbar ekonomin

Förbudet för större folksamlingar kommer att påverka samhällsekonomin ytterligare, uppger statsministern. Hur mycket beror på hur länge det är i kraft. Regeringens beslut gäller tills vidare. Någon bortre tidsgräns har inte satts.

Löfven ger inget klart besked om de som drabbas hårt ekonomiskt kan räkna med någon typ av statligt stöd

Annons

Morgan Johansson försäkrar att förbudet inte kommer att vara kvar en dag längre än det behövs.

– Vi kommer att följa det här dag för dag, säger han.

Förbudet träder i kraft från och med torsdag. Den arrangör som bryter mot förbudet riskerar böter eller fängelse i upp till sex månader.

Polisen kontrollerar

Rikspolischefen Anders Thornberg uppger att polisen trots en redan ansträngd situation kommer att anpassa sin verksamhet efter det nya läget.

Arrangörer som redan har fått tillstånd för evenemang på över 500 deltagare kommer att informeras om förbudet. De förväntas att följa begränsningen på 500 personer. Polisen kommer att räkna in alla i en lokal, även personal.

Kontroller kommer att göras och polisen har rätt att upplösa tillställningar som bryter mot förbudet

– Vi förstår att detta kommer att få stora effekter. Vår bedömning är dock att de allra flesta kommer att respektera detta beslut, säger Thornberg.

Han uppger att förbudet inte berör större folksamlingar på allmänna färdmedel, torg, köpcenter eller liknande.

"Utesluter ingenting"

Andra länder har satt andra gränser för folksamlingar, till exempel på tusen personer.

På frågan om åtgärden är proportionerlig svarar Morgan Johansson att det är Folkhälsomyndigheten som dragit gränsen vid 500 personer.

Annons

Den danska statsministern meddelade på onsdagskvällen att Danmark kommer att stänga, skolor, universitet och förskolor.

TT: Kan det bli aktuellt även i Sverige?

– Vi utesluter ingenting för framtiden, säger Morgan Johansson.

– Det är ju ett ännu större steg att fatta.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons