Annons
Nyheter

Lööf efter åtalet: "Omtumlande och overkligt"

Han packade ner knivar och pilbåge med målet att döda eller skada Centerledaren Annie Lööf under Almedalsveckan.
"Omtumlande" säger Annie Lööf i ett inlägg på Facebook.
Brott • Publicerad 1 november 2022
Annie Lööf säger att det är omtumlande att höra om motivet och förberedelser. Arkivbild.
Annie Lööf säger att det är omtumlande att höra om motivet och förberedelser. Arkivbild.Foto: Tim Aro/TT

I samband med åtalet mot 33-årige Theodor Engström blir det också offentligt hur han planerade att begå brott. Han följde både Annie Lööf och psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren tiden före dådet.

"Det är omtumlande och närmast overkligt att höra om gärningsmannens motiv och förberedelser", skriver Lööf i ett längre inlägg på Facebook.

Annons

Centerledaren skriver att det påverkat henne och hennes familj att läsa om och höra om Engströms planer.

"Det kryper in under skinnet att ta del av hans vilja, sedan många år, att både skada, döda och attackera såväl några av oss som enskilda personer som den svenska demokratin, vår öppenhet och tillit under pågående Almedalsvecka".

Rättegången inleds i Gotlands tingsrätt nästa vecka och Annie Lööf skriver att hon nu kommer att förbereda sig inför förhandlingen.

"Hatet, hoten och våldsamma extremister får inte vinna. Jag hoppas att detta kan vara en rejäl tankeställare hos oss alla vilket samhälle vi vill ha framåt".

Annie Lööfs målsägandebiträdande Silvia Ingolfsdottir Åkermark tycker att utredningen är rejäl.

– Det är bra att det väcks åtal nu, att det blir redan nu i höst. Jag tycker att den bevisning som presenteras känns robust, säger hon till TT.

– Men så klart är det omskakande för min klient att ta del av allt nu i samband med åtalet och få reda på mer. Nu kom det fram mycket mer om hans förberedelser, införskaffande av vapen och hur han hade planerat det hela.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons