Annons
Nyheter

Lööf öppnar för att ingå i S-regering

Centerpartiet kan tänka sig att ingå i en S-ledd regering, säger C-ledaren Annie Lööf som också beskriver Magdalena Andersson (S) som den bästa statsministerkandidaten.
Beskedet möts av kritik från bland andra V-ledaren Nooshi Dadgostar och delar av Centern.
Politik • Publicerad 15 augusti 2022
Centerledaren Annie Lööf kan tänka sig att ingå i en S-regering . Arkivbild.
Centerledaren Annie Lööf kan tänka sig att ingå i en S-regering . Arkivbild.Foto: Ali Lorestani/TT

– Jag ser att Magdalena Andersson har det ledarskap som behövs, säger Annie Lööf till DN.

Enligt C-ledaren har Magdalena Andersson "betydligt större öppenhet till samarbete" jämfört med Moderatledaren Ulf Kristersson. Men Lööf understryker också att Centerns stöd förutsätter "en politik förankrad i mitten".

Annons

På DN:s fråga om det innebär att Centern också kan vara del av en regering svarar Lööf:

– Vi kan tänka oss att sitta i en regering med Socialdemokraterna. Men det förutsätter att politiken lutar mot mitten.

Andersson avvaktar med besked

Statsminister Magdalena Andersson säger att hon inte vill diskutera specifika regeringsalternativ, om hon nu får chansen att bilda regering.

– Jag kommer inte sätta upp olika låsningar utan jag är öppen för olika former av samarbete i en regeringskonstellation, både koalitionsregering eller en ren socialdemokratisk regering, säger hon under sitt besök på det nordiska statsministermötet i Oslo.

Andersson är ändå positivt inställd till Annie Lööfs öppning för att sitta i en S-regering.

– Centerpartiet har ju vid flera tillfällen tagit stort ansvar för Sverige i svåra situationer, under de senaste fyra åren och under 90-talskrisen. Det är ett ansvarskännande parti. Annie Lööf har ett ledarskap som behövs.

I DN-intervjun upprepar Annie Lööf att ett budgetsamarbete med V inte är aktuellt:

– C är ett borgerligt liberalt mittenparti. Vi kommer fortsatt inte att ha något organiserat budgetsamarbete med V. Vi är öppna för ett fortsatt samarbete över blockgränsen. Det bygger på att en kommande statsminister är lyhörd för var den politiska majoriteten befinner sig.

V-ledaren kritisk

V-ledaren Nooshi Dadgostar är skeptisk till Annie Lööfs uttalande om att både ingå i en S-regering och hålla Vänsterpartiet utanför ett eventuellt budgetsamarbete.

"Absurda besked från Annie Lööf. Inte kan hon väl tro att hon skulle sitta i en regering på våra mandat men inte samarbeta med oss? Nej, Sverige behöver en majoritetsregering, då ingår V om SD ska hållas borta från inflytande. Trots våra skillnader är vi beredda att ta ansvar", skriver Nooshi Dadgostar på Twitter.

Annons

Uttalandet har även mötts av intern skepsis från såväl CUF, Centerstudenter som partiets näringspolitiska talesperson Helena Lindahl.

"Jag håller med Centerpartiets ungdomsförbund när de säger att vi som 'ett borgerligt liberalt parti måste hålla dörren öppen för fler regeringsalternativ'. Att förespråka en S-ledd regering är inget jag vill eller skriver under på. Ställer mig dessutom frågande till att partiets vägval förmedlas via media", skriver Helena Lindahl på sin Facebooksida.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons