Annons
Nyheter

Lövin avfärdar KU-anmälan

Miljöminister Isabella Lövin (MP) avfärdar KU-anmälan mot henne om inventering av skogsmark med högt naturvärde.
Lövin påpekar att hon inte var miljöminister när beslutet togs.
Politik • Publicerad 4 december 2020
Miljöminister Isabella Lövin (MP). Arkivbild.
Miljöminister Isabella Lövin (MP). Arkivbild.Foto: Amir Nabizadeh/TT

– KU får givetvis granska det här, men jag var ju inte miljöminister 2018, så anmälan verkar vara felriktad, säger hon.

Det är Centern som anmält Lövin till riksdagens konstitutionsutskott (KU). Bakgrunden är skogsutredningen, som presenterades i förra veckan. Utredaren Agneta Ögren sade då till TT att inventeringen av nyckelbiotoper, eller mark med särskilt höga naturvärden, vilar på en mycket svag rättslig grund.

Annons

Inventeringarnas syfte har varit att samla in kunskap om skyddsvärda områden, men har skapat stor konflikt eftersom de hindrat skogsägare från att avverka.

"Sammantaget framgår att begreppets räckvidd har utvidgats till att inverka på grundlagsskyddade fri- och rättigheter helt utan lagstöd", skriver Centerpartiets talesperson i skogsfrågor Peter Helander i KU-anmälan.

Regeringen beslutade om att ge Skogsstyrelsen i uppdrag att genomföra inventering av nyckelbiotoper 2018.

Lövin var då bistånds- och klimatminister. Hon blev miljöminister 2019. Miljöminister 2018 var en annan miljöpartist, Karolina Skog, som inte längre sitter i regeringen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons