Annons
Nyheter

LRF varnar för dyrt "nya normala"

Årets skörd väntas bli normal, enligt Jordbruksverket. Lantbrukarnas riksförbund höjder dock ett varningens finger för "det nya normala".
Ekonomi • Publicerad 11 augusti 2022
Årets spannmålsskörd blir normal, enligt Jordbruksverket. Arkivbild.
Årets spannmålsskörd blir normal, enligt Jordbruksverket. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

5,5 miljoner ton. Det väntas årets totalskörd av spannmål bli, enligt ett pressmeddelande från Jordbruksverket. Vad gäller höstvete, vårkorn och havre, grödorna med störst areal, blir den till och med högre än genomsnittet för de senaste fem åren. Dock är den i nivå med det normala om man går tillbaka över de senaste 16 åren. Höstvete står för 54 procent av den totala spannmålsskörden.

Siffrorna, även om de är kring normalstrecket, oroar LRF, där ordförande Palle Borgström i ett pressmeddelande säger: "Det är viktigt att vi inte ligger under medeltalen när vi har så höga kostnader för lantbruket. En svag skörd gör det nästintill omöjligt att hantera kostnaderna."

Annons

Borgström spår även att den höjda prisnivån på mat är något vi kommer att få leva med framåt:

"Maten har blivit dyrare och kommer sannolikt aldrig gå tillbaka. Vi lägger oss på en nivå som kommer bli det nya normala."

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons