Annons

Flygbolag går med tiggarhåven till regeringar

En lång rad stora flygbolag går med tiggarhåven till regeringar och ber om statligt stöd. Allt för att klara den akuta kris cornonavirusets härjningar orsakat i en redan ansträngd bransch.
Ekonomi • Publicerad 13 mars 2020
Lufthansa är liksom många andra flygbolag illa ute. Arkivbild.
Lufthansa är liksom många andra flygbolag illa ute. Arkivbild.Foto: Frank RUMPENHORST/AP/TT

När gränser stängs och flygningar mellan hela kontinenter stoppas skär det som en kniv genom bokföringen inom en redan hårt konkurrensutsatt bransch.

Tyska flygjätten Lufthansa vädjar om statligt stöd från ett flertal länder. Lufthansa, som också äger Swiss, Austrian Airlines samt Brussels Airlines, ska kontakta respektive land.

Rutte: Vi är redo

Annons

KLM, det nederländska dotterbolaget till Air France-KLM, ber om statligt stöd när arbetstiden ska kortas med uppemot en tredjedel för personalstyrkan på 35 000 och planer finns på att sparka 1 500–2 000 personer. Nederländernas premiärminister Mark Rutte säger att regeringen är redo att stödja bolaget och landets flygindustri.

Konkurrenten British Airways meddelar samtidigt att kraftiga personalnedskärningar väntar i spåren av coronavirusets utbrott.

Bolag i USA

I USA pågår samtal mellan regeringen och landets tre största flygbolag – Delta Air Lines, American Airlines och United Airlines. Bolagen säger sig vara i akut behov av stöd för att hantera krisen.

"Vi är i diskussioner med Vita huset och kongressen om det stöd de kan tillhandahålla för att hjälpa oss igenom den här perioden", säger Ed Bastian, vd för Delta Air Lines, enligt ett uttalande.

President Donald Trump säger att regeringen kommer att stödja bolagen om det blir nödvändigt.

Även skandinaviska SAS ber regeringar om stödpengar.

Norska Norwegian har i sin tur drabbats av en lång rad motgångar. Bolaget stapplar fram efter att ha tappat 85 procent av sitt börsvärde i år och kommer att behöva permittera cirka 5 000 anställda.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons