Annons
Nyheter

Lula utmanar Bolsonaro i kulisserna

Brasilien • Publicerad 20 september 2020
Brasiliens tidigare president Luiz Inácio Lula da Silva. Arkivbild.
Brasiliens tidigare president Luiz Inácio Lula da Silva. Arkivbild.Foto: Andrew Medichini/AP/TT

Brasiliens tidigare socialdemokratiske ledare Luiz Inácio Lula da Silva, som är hindrad från att ställa upp i val på grund av två domar, säger att han är beredd att stödja alla kandidater som har chans att vinna över den högerpopulistiske presidenten Jair Bolsonaro.

Lula, som styrde landet 2003–2010, är en inflytelserik röst i landets politik då han fortfarande har starkt stöd bland delar av befolkningen.

Annons

– Jag är beredd att stödja alla kandidater som tar ställning för Brasiliens arbetare och mot Bolsonaro, säger han i en intervju med Reuters.

Expresidenten har domar mot sig i två korruptionsfall och kan därav inte själv ställa upp i valet 2022. Han hoppas dock kunna få domarna hävda med hänvisning till anklagelser om att åklagarna varit partiska.

Arbetarpartiet (PT), som Lula företräder, kommer att gå samman med partier både på vänsterkanten och i den politiska mittfåran för att bilda gemensam opposition mot Bolsonaro inför valet, säger han.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons