Annons

M-ledaren om anklagelserna: "Groteska"

Moderatledaren Ulf Kristersson tycker att anklagelserna efter "stärk gränsen"-bilden varit groteska.
Men han anser också att bilden var dåligt vald.
Politik • Publicerad 4 mars 2020
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Arkivbild.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Arkivbild.Foto: Ali Lorestani/TT

– Det var uppenbart att det var en dåligt vald bild eftersom det flyttade fokus från det otroligt viktiga budskapet om Sveriges och EU:s ansvar att hålla den europeiska gränsen, säger Kristersson.

Bilden som spreds i sociala medier var ett inlägg i migrationsdebatten. Den visar M-ledaren klädd i oljerock och keps i skogen, samt texten "stärk gränsen".

Klädd för jakt?

Annons

Kritiken har handlat om att Kristersson uppfattas vara klädd för jakt. Kritikerna ansåg bilden vara osmaklig, bland annat eftersom den publicerades samma dag som det rapporterades om att en flykting skjutits vid gränsen mellan Turkiet och Grekland.

– Det är larvigt. Jag hade på mig en oljerock och en keps. Vill man missförstå avsiktligt då gör man det, säger Kristersson.

M-ledaren vill inte gå in på vem som valde bilden, men han tycker att det var rätt att plocka bort den från sociala medier.

– Den vållade en diskussion som handlade om helt andra saker. På den noten tycker jag att det var helt groteska anklagelser som vanligt i svensk politik. Man anklagas för den ena grövre saken än den andra. Sådant tar jag inte på allvar, säger Kristersson.

Hade inte gjort det

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson befinner sig just nu i gränsområdet mellan Turkiet och Grekland. Där delar han ut flygblad med budskapet att Sverige är fullt.

Kristersson vill inte uttala sig om lämpligheten i Åkessons agerande.

– Det vill jag inte. Var och en får fatta sitt beslut om sitt eget sätt att bedriva politisk opinionsbildning. Jag hade inte gjort på det sättet, säger M-ledaren.

Han tycker det finns viktigare saker för partiledare att göra.

– Vår seriösa uppgift som lagstiftare är att se till att Sverige får en bättre migrationspolitik och att vi använder Sveriges inflytande i Europa till att se till att EU håller EU:s yttre gräns. Jag tänker inte syssla med symbolhandlingar på plats, säger Kristersson.

"Gränsen måste hållas"

Kristersson understryker att om gränserna inom EU ska vara öppna, så måste den yttre hållas

Annons

TT: Är det rätt att Grekland inte tar emot asylansökningar under en tid ?

– Jag tror att de konstaterar att de måste få respit i det här läget.

TT: Det tycker du är rätt?

– Jag vet inte hur de resonerat. Grekland sitter i en extremt utsatt situation. EU kan inte lämna det till grekerna själva, säger Kristersson.

Han tycker att Sverige "mycket entydigt" ska ställa upp på Greklands sida och visa att EU inte förhandlar med Turkiet under hot.

Peter Wallberg/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons