Annons
Nyheter

M pressar på för mer och snabbare krisstöd

Moderaterna vill utöka krisstöden till företag som drabbats i pandemin och snabba på utbetalningarna.
Politik • Publicerad 7 januari 2021
Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson, Elisabeth Svantesson, anser att hanteringen av regeringens krisstöd går för långsamt, dessutom är stöden för låga. Arkivbild.
Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson, Elisabeth Svantesson, anser att hanteringen av regeringens krisstöd går för långsamt, dessutom är stöden för låga. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Moderaterna vill att riksdagen ställer sig bakom ett nytt initiativ som partiet tagit för att höja ersättningsnivåerna i omsättnings- och omställningsstöden. Enligt M behöver ersättningsnivån öka till 90 procent.

– De företag som hade det tufft under förra året har drabbats av ytterligare restriktioner, och har det ännu tuffare nu , säger Elisabeth Svantesson.

Annons

– Vi menar att det krävs mer stöd för att rädda jobb i de branscherna.

Partiet tycker också att det tar orimligt lång tid för myndigheterna att behandla företagens ansökningar om olika krisstöd, framför allt när det handlar om korttidspermitteringar.

– I en pandemi måste saker gå fort, säger Elisabeth Svantesson.

Hon lyfter fram att de långa handläggningstiderna riskerar att leda till att företag börjar säga upp folk eller att företagen tvingas ta stora lån. Hon vill se mindre byråkratiskt krångel när stöden ska betalas ut, men desto större fokus på efterkontroller och hårdare straff för de företag som fuskat med stöden.

På torsdagen deltog finansminister Magdalena Andersson (S) i ett extrainsatt möte i finansutskottet. Hon hade inga nya besked att ge om ytterligare krisåtgärder. Hon har dock tidigare sagt att det kommer att behövas ytterligare stöd efter de senaste restriktionerna som införts och att regeringen och samarbetspartierna C och L jobbar med detta.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons