Annons
Nyheter

M vill ha svar från energiministern om vintern

Moderaterna kallar energiminister Khashayar Farmanbar (S) till riksdagens näringsutskott med anledning av risken för bortkoppling från elnätet kommande vintrar.
Politik • Publicerad 8 augusti 2022
Carl-Oskar Bohlin (M), energipolitisk talesperson. Arkivbild.
Carl-Oskar Bohlin (M), energipolitisk talesperson. Arkivbild.Foto: Marcus Gustafsson/ TT

M vill ha svar på vad regeringen gör för att säkerställa så att inte hushåll och företag drabbas.

Partiet hävdar att regeringen inte har vidtagit några akuta åtgärder för att minska risken för frånkoppling från nätet. De vill att man ger myndigheten Svenska Kraftnät ett uppdrag om att beordra mer kraftvärme i beredskap.

Annons

– Under topplasttimmen 2021 hade vi en situation där vi hade mer än motsvarande en kärnkraftsreaktor av kraftvärme i södra Sverige som inte användes. Skulle man beordra den i beredskap blir det lättare för de här kraftvärmeproducenterna att delta på den ordinarie elmarknaden, säger Carl-Oskar Bohlin, ordförande för Moderaterna i näringsutskottet.

I de beräkningar som Svenska Kraftnät gjort är risken för bortkoppling som störst under vintern 2024–2025. I sex procent av 245 simuleringar som gjorts uppstår effektbrist.

"Gjort oerhört mycket"

Risken bedöms vara mindre under vintern som kommer nu, men samtidigt är osäkerheten stor över vad som händer med gasleveranserna från Ryssland.

Energiminister Khashayar Farmanbar håller inte med om kritiken. Han anser att regeringen gjort oerhört mycket och är beredd att göra ännu mer.

– Vi har arbetat hårt ända sedan från i höstas när Putin började använda energipolitiken som ett vapen mot Europa, för att se till så att Sverige ska ha en god tillgång till el, säger han och nämner en rad exempel:

– Vi har underlättat för ny kraftproduktion, vi har gjort det möjligt för att öka elöverföringskapaciteten och på kort sikt har Svenska Kraftnät redan i början av året fått i uppdrag att snabbt kunna dra upp elnätskapaciteten. Och vi har startat en energieffektiviseringskampanj under sommaren.

"Påhittade konflikter"

På lång sikt är det viktigt enligt ministern att man bjudit in alla partier till energipolitiska samtal.

– Men Moderaterna valde att inte vara med utan ägnar sig i stället åt påhittade konflikter som inte finns, säger han.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons