Annons
Nyheter

Macron: Kulmen har passerats

De våldsamheter som den senaste veckan skakat Frankrike ser ut att ha klingat av. Det är budskapet från landets president Emmanuel Macron – som uppmanar till en återgång till ordningen.
– Det är den absoluta prioriteringen, säger Macron.
Frankrike • Publicerad 4 juli 2023
Under tisdagen mötte Frankrikes president Emmanuel Macron omkring 250 borgmästare som drabbats av den senaste veckans våldsamma upplopp på olika platser i landet.
Under tisdagen mötte Frankrikes president Emmanuel Macron omkring 250 borgmästare som drabbats av den senaste veckans våldsamma upplopp på olika platser i landet.Foto: Ludovic Marin/AP/TT

Under tisdagen mötte Frankrikes president Emmanuel Macron omkring 250 borgmästare som drabbats av den senaste veckans våldsamma upplopp på olika platser i landet.

Mötet skedde efter en jämförelsevis lugn natt – och Macrons retorik var försiktigt positiv när han talade om framtiden, enligt Le Figaro.

Annons

– Handlar det om en permanent återgång till lugnet? Jag kommer att vara fortsatt mycket försiktig under kommande dagar och veckor. Men den kulmen vi upplevde under de första dagarna har passerats, sade den franske presidenten under mötet.

– Vi vill alla ha en varaktig, republikansk ordning. Det är den absoluta prioriteringen, tillade han.

Under måndagen samlades också hundratals människor framför stadshus runt om i Frankrike för att protestera mot våldet och mot den attack som borgmästaren i orten L’Haÿ-les-Roses, söder om Paris, utsattes för i helgen.

Under det senaste dygnet har upploppen i Frankrike halverats i styrka, enligt landets myndigheter.

72 personer greps runt om i landet under natten till tisdagen – vilket kan jämfört med över 150 föregående natt. 45 000 poliser hade också kommenderats ut på gator och torg.

Oroligheterna i Frankrike bröt ut efter att en 17-årig pojke vid namn Nahel sköts ihjäl av polis i förra veckan i samband med en trafikkontroll i Parisförorten Nanterre.

Bakgrund: Gav felaktig första bild

Två motorcykelpoliser stannar en bil i Parisförorten Nanterre den 27 juni och den 17-åriga föraren, som i franska medier benämns som Nahel, skjuts på nära håll i bröstet och avlider.

Polisen uppgav först att skotten hade avlossats på grund av att 17-åringen kört bilen mot poliserna, men ett filmklipp som sprids på sociala medier visar att polisens första version inte stämmer.

"Du ska få en kula i huvudet", hörs en av de två motorcykelpoliserna ropa i klippet. De står intill bilen och pistolen riktas genom förarsätets fönsterruta. Föraren gasar iväg – då brinner ett skott av. Bilen accelererar hastigt och kör in i en stolpe en bit bort. Föraren avlider kort därpå.

Den 38-årige polis som ses hålla i pistolen i klippet grips senare, misstänkt för motsvarande dråp.

Dödsskjutningen har väckt liv i debatten om polisvåld och diskriminering mot invånare i Frankrikes låginkomstområden.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons