Annons
Nyheter

Macron manar till skoningslöshet efter skoldåd

President Emmanuel Macron manar till ett "skoningslöst" förhållningssätt till extremister efter det senaste skoldådet, som av myndigheterna beskrivs som en islamistisk terrorattack.
En lärare dödades och tre andra personer skadades i knivattacken i fredags.
Frankrike • Publicerad 16 oktober 2023
En polis utanför entrén till skolan där skoldådet inträffade i fredags.
En polis utanför entrén till skolan där skoldådet inträffade i fredags.Foto: Michel Spingler/AP/TT

Frankrikes skolor håller på måndagseftermiddagen en tyst minut med anledning av händelsen i staden Arras i landets norra delar.

Emmanuel Macron skulle ha rest utomlands på måndagen, men ändrade planerna på grund av knivdådet. I stället har han hållit ett säkerhetsmöte med bland annat premiärministern och andra regeringsmedlemmar, högt uppsatta inom militären och antiterrorenheter.

Annons

"Vi har agerat, vi agerar och vi fortsätter att agera för att vår skola ska förbli en fristad för våra elever och för alla de som arbetar där", skriver han på X, tidigare Twitter.

Presidenten har instruerat sina ministrar att "förkroppsliga en stat som är skoningslös mot alla dem som hyser hat och terroristideologier", uppger en högt uppsatt medarbetare.

Dådet har lett till ett stort säkerhetspådrag och har fått Frankrike att höja sin beredskapsnivå och regeringen har beordrat upp till 7 000 soldater att sättas in för att stärka säkerheten i landet från och med måndagskvällen.

På måndagen evakuerades den aktuella skolan i Arras efter ett bombhot som kommit via nätet. Vid lunchtid meddelade polisen att faran var över och hundratals elever och lärare kunde återvända.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons