Annons

Mäktig regional ledare avsatt i Nigeria

Nigeria • Publicerad 9 mars 2020
Storbritanniens prins Charles (vänster) med Kanos emir Lamido Sanusi i ett möte i november 2018. Mötet hölls i den brittiske högkommissionärens residens i Nigerias huvudstad Abuja. Arkivbild.
Storbritanniens prins Charles (vänster) med Kanos emir Lamido Sanusi i ett möte i november 2018. Mötet hölls i den brittiske högkommissionärens residens i Nigerias huvudstad Abuja. Arkivbild.Foto: Afolabi Sotunde/AP/TT

En mäktig ledare i provinsen Kano i Nigeria har blivit avsatt efter strid med myndigheter. Emiren Lamido Sanusi innehade den traditionellt viktiga ledarrollen sedan han besteg tronen 2014.

Enligt det regionala styret har han visat "avsaknad av respekt för juridiska föreskrifter". Avsättningen är också ett sätt att säkra "helighet, kultur, tradition, religion och prestige" i emiratet i delstaten Kano som grundades för över tusen år sedan.

Annons

Emiren Lamido Sanusi har tidigare legat i fejd med federala och regionala myndigheter. 58-åringen var tidigare riksbankschef, och anses ha reformerat landets banksektor. Men han fick gå i februari 2014 sedan han anklagat Nigerias nationella oljebolag för att hålla inne med 20 miljarder dollar, omkring 188 miljarder kronor, till statskassan.

Senast har han anklagat regionen för att inte göra tillräckligt att minska inkomstklyftorna mellan de norra delarna av Nigeria, med stor muslimsk befolkning, och de av kristna dominerade södra delarna av landet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons