Annons
Nyheter

Mälardalens högskola blir universitet

Mälardalens högskola blir Mälardalens universitet år 2022, meddelar regeringen.
Utbildning • Publicerad 11 december 2020
Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, presenterar det nya universitetet.
Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, presenterar det nya universitetet.Foto: Jessica Gow/TT

Det nya universitet presenteras som ett led i utvecklingen av den strategiska forskningspolitiken.

– Ett nytt universitet i Mälardalen, med kraftigt ökad forskningsresurs, är en strategisk satsning för att stärka regionens utvecklingskraft, men också Sverige som ledande forskningsnation, säger Matilda Ernkrans.

Annons

Mälardalsregionen har vuxit kraftigt de senaste åren och Mälardalens högskola utgör ett viktigt nav för regionens tillväxt, enligt regeringen.

Många doktorander

– Regionen har länge varit industri- och företagstung, men här finns inget rostbälte – tvärtom. I Mälardalen sker utveckling och framsteg, säger Matilda Ernkrans.

Hon framhåller att stora och framtidsinriktade företag satsar här och pekar bland annat på ABB, Volvo och Northvolt.

Högskolan är också den högskola som har flest antal doktorander och flest examenstillstånd på forskarnivå, samt en hög andel extern forskningsfinansiering.

– Det här är ett positivt besked, för högskolan, för regionen och för den svenska forskningen, säger Matilda Ernkrans.

"Vi är redo"

För att lärosätet ska kunna göra den övergång som krävs får universitet ytterligare 130 miljoner från 2022.

– Vi ser att vi är redo att bli universitet. Vi har en stark forskning och vi kommer se till att vi har det som krävs för att bli universitet till 2022, säger Paul Pettersson, rektor för Mälardalens högskola.

Statsminister Stefan Löfven (S) framhåller i en skriftlig kommentar att det var ett vallöfte 2018 att Mälardalen skulle få ett universitet.

"Ett universitet i Eskilstuna och Västerås skapar förutsättningar för ny kunskap, nya utbildningsmöjligheter och nya exportframgångar som i sin tur ger resurser till att bygga samhället starkare", säger statsministern.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons