Annons

Malaysias nye premiärminister utmanas direkt

Malaysia • Publicerad 1 mars 2020
Muhyiddin Yassin vinkar på väg till palatset där han svors in som ny premiärminister i Malaysia.
Muhyiddin Yassin vinkar på väg till palatset där han svors in som ny premiärminister i Malaysia.Foto: Johnshen Lee/AP/TT

Muhyiddin Yassin har svurits in som Malaysias nya premiärminister, efter en vecka av politiskt stök i det sydostasiatiska landet.

Det började med att tidigare premiärministern Mahatir Mohamads allians brakade samman. 94-åringen hoppade därmed av posten vilket ledde till regeringsombildning. Mahatir Mohamad försökte bli premiärminister på nytt men posten gick i stället oväntat till doldisen Muhyiddin Yassin, 72 år.

Annons

Landets kung utser landets premiärminister, som därefter måste bevisa att den har stöd av en majoritet av parlamentsledamöterna.

Det kan bli en utmaning för Muhyiddin, som företräder en koalition bestående av malajnationalistiska Umno – den mutåklagade tidigare premiärministern Najib Razaks parti – samt islamister som kräver strängare religiös lagstiftning.

Mahatir, som gjorde politisk comeback vid 92 års ålder när Najib tvingades bort, har redan meddelat att han kommer att utmana utnämningen av Muhyiddin i parlamentet.

– Det här är väldigt märkligt. Förlorarna kommer att bilda regering medan vinnarna ska vara i opposition, säger Mahatir och tillägger:

– Rättsstaten har satts ur spel.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons