Annons

Malmström hoppas på snabbt USA-avtal

Ett beslut om biltullar från Trumpregeringen har utlovats till på fredag.
Men EU-kommissionären Cecilia Malmström hoppas att beslutet skjuts på framtiden. Hon har inte gett upp hoppet om att ro hem ett handelsavtal med USA.
Ekonomi • Publicerad 15 maj 2019
Handelskommissionären Cecilia Malmström hoppas hinna ro hem ett handelsavtal med USA innan hennes mandat löper ut i höst. Arkivbild
Handelskommissionären Cecilia Malmström hoppas hinna ro hem ett handelsavtal med USA innan hennes mandat löper ut i höst. ArkivbildFoto: Joakim Goksör/TT

Cecilia Malmström tror att hon själv skulle kunna hinna med att ro hem handelsavtalet inför det att mandatet för den sittande EU-kommissionen löper ut i höst.

– Om vi sätter oss ner med viljan att förhandla kan vi få ett avtal mycket snabbt, innan mandatperiodens slut. Just nu ligger bollen hos USA, vi är redo, säger Cecilia Malmström till TT.

Slopade tullar på industrivaror

Annons

Uttalandet görs inför nästa veckas OECD-möte i Paris, dit både Malmström och USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer väntas.

Cecilia Malmström hoppas att Trumpregeringen ska avvakta med biltullarna, för att inte tvinga EU att komma med motåtgärder och därmed trappa upp handelskonflikten mellan Bryssel och Washington i stället för att bygga upp en bättre relation med ett begränsat handelsavtal.

EU-kommissionen fick i april mandat från EU-länderna att förhandla fram ett handelsavtal med USA, med sikte på slopade tullar på industrivaror och fiskeriprodukter och bättre samordning när det gäller produktsäkerhet och testverksamhet mellan EU och USA.

EU har även förklarat att man ser det som självklart att USA skrotar tullarna på stål och aluminium från EU på 25 respektive 10 procent om man gör upp om ett handelsavtal.

USA har dock gjort klart att man även vill inkludera jordbruksvaror i avtalet, vilket EU har avvisat.

Cecilia Malmström träffade Lighthizer så sent som i april för att diskutera handelsfrågorna. Samtalsklimatet har dock påverkats negativt av att president Donald Trumps hot om att införa 25-procentiga tullar på bilar tillverkade i EU.

Färdig lista med motåtgärder

En deadline för USA:s beslut om biltullarna har satts till fredagen den 18 maj och om denna inte förlängs är EU redo med en färdig lista med motåtgärder, som kan införas efter en remissrunda.

Cecilia Malmström har redan tidigare deklarerat att det inte blir några handelssamtal om USA inför biltullar.

Ovanpå biltullarna kommer den 14-åriga surdegen om EU:s och USA:s statsbidrag till flygplanstillverkarna Airbus respektive Boeing, som har härsknat till. Trump har presenterat en lista med varor som mejeriprodukter, vin och flygplan från EU värda omkring 11 miljarder dollar, som han vill lägga tullar på med hänvisning till EU:s stöd till Airbus.

EU-kommissionen har svarat med att hota med en lista på USA-varor som kan få tullar. Listan är just nu ute på konsultation tills det att ett slutligt beslut fattas den 31 maj.

Joakim Goksör/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons