Annons

Man åtalas för planerat bombdåd i Helsingfors

Finland • Publicerad 16 januari 2020
En man åtalas för att ha planerat ett rasistiskt motiverat bombdåd i Helsingfors. Arkivbild.
En man åtalas för att ha planerat ett rasistiskt motiverat bombdåd i Helsingfors. Arkivbild.Foto: Wiktor Nummelin/TT

En 22-årig man åtalas i Finland anklagad för att ha planerat ett bombdåd i centrala Helsingfors på nyårsafton, rapporterar finska medier.

Mannen planerade enligt åtalet att detonera en bomb på en plats "med många utlänningar och muslimer" och han uppges ha identifierat sig själv som nazist, rapporterar tidningen Iltalehti. Enligt åklagarsidan hade han tillverkat en sprängladdning att provspränga inför dådet, laddat ned instruktioner för hur man tillverkar bomber och tänkt ta hem material till detta från sin arbetsplats, däribland spikar.

Annons

Den åtalade är lettisk medborgare och greps i oktober, sedan han berättat om sina planer för en kollega som larmade polisen. Han har medgett bombtillverkningen, men nekar till planerna på ett dåd och säger sig ha varit berusad när han pratade om det.

Åklagaren yrkar på ett fängelsestraff.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons