Annons
Nyheter

Poserade vid döda kroppar – får fängelse

Den 44-årige mannen åtalades för folkrättsbrott efter att ha poserat på film och bild bredvid döda människokroppar i Syrien.
Nu döms mannen, som var med i en våldsbejakande islamistisk grupp, av Blekinge tingsrätt till fängelse i fyra månader.
Brott • Publicerad 4 januari 2023
Blekinge tingsrätt dömer en 44-årig man för folkrättsbrott efter att han poserat bredvid döda människokroppar i Syrien. Arkivbild.
Blekinge tingsrätt dömer en 44-årig man för folkrättsbrott efter att han poserat bredvid döda människokroppar i Syrien. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Mannen reste från Sverige till Syrien hösten 2012 och anslöt sig till en våldsbejakande islamistisk grupp, som kallades för brigaden för immigranter. Grupperingen kom senare att ingå i terrororganisationen IS.

"Krigspropaganda"

De påstådda brotten begicks i december samma år i trakterna kring Aleppo. Den nu 44-årige mannen ska då ha poserat vid döda kroppar på film och bild samtidigt som han gjorde segertecken och uttalade sig nedsättande.

Annons

– Filmerna är riktade till svenskar för att locka till sig ännu fler. Bilderna har fått stor spridning i sociala medier, sade kammaråklagare Reena Devgun under rättegången enligt Sydöstran.

Nu dömer Blekinge tingsrätt mannen till fyra månaders fängelse för folkrättsbrott. En enig rätt anser att hans agerande utgör en svår överträdelse av den internationella humanitära rätten. Rätten framhåller i domen att exempelvis mannens posering vid kropparna på en av bilderna "sker för att framställa personerna som troféer i krigspropaganda".

Straffvärdet för brottet är sex månaders fängelse, men rätten tar hänsyn till att det var länge sedan brottet begicks.

Nekar till brott

– Det här var begånget 2012 och det är ganska lång tid. Det är inget som kan ligga den tilltalade till last, att det har tagit så lång tid att utreda det här. Utan då får han en reduktion med en tredjedel av straffet, säger lagmannen och rättens ordförande Dan Sjåstad till P4 Blekinge.

Åklagaren yrkade på fängelse i åtta till tio månader, enligt lokala medier.

Mannen nekar till brott. Han vidgår att det är han på bilderna och filmen, men uppger han inte hade någon aning om syftet och att han blivit tillsagd att posera vid kropparna.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons