Annons
Nyheter

Manetsoppa har stoppat badare i sommar

Varför är det så många maneter i sommar?
Den frågan har marinbiologen Björn Källström fått svara på upprepade gånger.
Djur • Publicerad 16 augusti 2022
Badsugna har fått tänka om efter att mängder av röda brännmaneter samlats längs Västkusten i sommar. Den stora mängden maneter beror på vattentemperaturen, berättar marinbiologen Björn Källström. Arkivbild.
Badsugna har fått tänka om efter att mängder av röda brännmaneter samlats längs Västkusten i sommar. Den stora mängden maneter beror på vattentemperaturen, berättar marinbiologen Björn Källström. Arkivbild.Foto: Mats Schagerström/TT
Fakta om blå brännmanet, röd brännmanet och öronmanet.
Fakta om blå brännmanet, röd brännmanet och öronmanet.Foto: Johan Hallnäs/TT

Röda brännmaneter har i sommar ställt till med problem för badsugna längs Västkusten, säger Björn Källström, marinbiolog vid Göteborgs marinbiologiska laboratorium. På vissa platser har det varit omöjligt att bada.

Maneter kategoriseras som plankton eftersom de inte själva kan bestämma vart de ska ta vägen, utan följer vattenströmmarna. Det kan leda till att maneter samlas i vikar i väldiga mängder, enligt Källström.

Annons

– Badare kan därför mötas av en manetsoppa precis då de ska hoppa i. Folk har sagt att de inte har kunnat bada vid sina badplatser på grund av mängden brännmaneter.

Vattentemperaturen avgörande

Det finns en naturlig förklaring till att maneterna har varit synliga i sommar, menar Källström.

På våren och försommaren brukar maneterna synas mer, men när det blir varmt och skönt i vattnet – badväder helt enkelt – brukar de försvinna. Är det 20 grader eller varmare i vattnet tycker de att det är för varmt och dyker ner i djupet, förklarar Källström.

– Men det har inte varit så varmt i vattnet i sommar. Det har hållits under 20 grader och därför har brännmaneterna hållit sig kvar vid ytan.

Andra maneter

Utöver den röda brännmaneten har Källström också fått rapporter om blå brännmanet och öronmanet. Men inte mer än vanligt.

Det har inte heller förekommit fler maneter än normalt i andra delar av landet.

– Brännmaneten kan gå in en bit i Östersjön, ungefär upp till Ålands hav, och i år har vi fått frågor och rapporter även från Blekinge och Karlskrona, även om de är absolut vanligast på Västkusten.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons