Annons
Nyheter

Många covidpatienter dör ensamma

Var tredje person som avlidit i covid-19 dog ensam. Det visar siffror från Svenska palliativregistret, som samlar data från vårdpersonal runt om i landet.
Coronaviruset • Publicerad 6 juli 2020
Drygt en tredjedel av de som avlidit i covid-19 dog ensamma. Arkivbild.
Drygt en tredjedel av de som avlidit i covid-19 dog ensamma. Arkivbild.Foto: Hannah McKay/AP

I Svenska palliativregistret registrerar vårdpersonal information om hur vården i livets slutskede sett ut. Deras statistik visar att 34 procent av de som dött i covid-19 dog utan en annan person närvarande i rummet, något som tidningen Dagens Etc var först att rapportera om.

Den vanligaste kategorin personer att finnas vid covidpatienternas sida vid dödsögonblicket är vårdpersonal. Knappt var femte patient hade en närstående i rummet när de dog.

Annons

Registrets siffror är baserade på 2 882 inrapporterade avlidna som haft en pågående, misstänkt eller genomgången covidinfektion.

Den senast tillgängliga statistiken från Folkhälsomyndigheten kom den 3 juli. Den visar att det totala antalet registrerade avlidna i covid-19 uppgår till 5 420 personer.

Närvarande i dödsögonblicket

Svenska palliativregistret har 2882 inrapporterade avlidna i covid-19. Uppgifterna om närvarande vid dödsögonblicket fördelas på följande kategorier:

Ingen närvarande: 34,7 procent

Personal närvarande: 41,3 procent

Personal och närstående närvarande: 6 procent

Närstående närvarande: 13,5 procent

Vet ej: 4,4 procent

Källa: Svenska palliativregistret.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons