Annons
Nyheter

Många döda grävs fram efter lerskred på ö

Plötsligt dundrade en fyra meter hög våg av lera ned i den indonesiska byn. Olycksarbetet försvåras av fortsatt uselt väder, och flera dagar senare grävs fortfarande offer fram.
Indonesien • Publicerad 9 mars 2023
Räddningsstyrkornas flygfoto visar hur lerfloden når ner till byn på Serasan.
Räddningsstyrkornas flygfoto visar hur lerfloden når ner till byn på Serasan.Foto: BNPB/AP/TT

Ett 30-tal bostadshus hamnade under skredet i byn Genting, som ligger på Serasan, en av Natunaöarna långt ut i havet i norra Indonesien. Minst 1 300 personer flydde sina hem, medan ett 50-tal befaras inte ha hunnit undan.

Efter flera dagars arbete, gång på gång avbrutet av dåligt väder, har ett stort räddningspådrag hittat 30 döda. Ytterligare 24 klassas ännu som saknade, säger Abdul Rahman, räddningsansvarig på Natuna.

Annons

De skadade har förts till sjukhus på Borneo. Men dit är det 300 kilometer, och färden så besvärlig att ett av offren avled på vägen.

Indonesien består av 17 000 öar, med en kuperad terräng och ett blött klimat som bäddar för många farliga jord- och lerskred. Så sent som i november dödades över 300 människor, varav många barn, i ett skred i staden Cianjur på västra Java.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons