Annons
Nyheter

Många döda i Freddys långa framfart

Minst etthundra människor i Malawi har dött efter att cyklonen Freddy drog in över landet. Ytterligare fyra personer dog i Moçambique i helgen.
Därmed har ovädret kostat 150 liv den senaste månaden.
Moçambique • Publicerad 13 mars 2023
Nedfallna träd i staden Quelimane i Moçambique i helgen.
Nedfallna träd i staden Quelimane i Moçambique i helgen.Foto: AP/TT

Ovädret Freddy har orsakat skador och dödsfall i sydöstra Afrika i flera veckor. Men under söndagen och måndagen kom den hittills värsta förödelsen i cyklonens spår.

Minst 99 människor har dött och många saknas i södra Malawi och dödssiffran väntas öka. De kraftiga regnen har skapat översvämningar samtidigt som lermassor dragit med sig hus i stora lerskred i och runt Chilobwe, en fattig förort till landets näst största stad Blantyre.

Annons

Hundratals människor gräver med spadar eller bara händer i lermassorna för att hitta överlevande.

Utfärdat nödläge

De värsta skreden inträffade under natten till måndagen och många fastnade inne i sina hem, som i många fall är byggda av lera.

President Lazarus Chakwera har utlyst ett nödläge i södra delen av landet men de överlevande i Chilobwe klagar på att hjälpen kom sent och att de själva måste försöka hitta sina nära.

– Vi har inget annat val. Det är frustrerande arbete, folk dör, säger en av de lokalbor som gräver.

Cyklonen slog till över ett större område än befarat och även Moçambique drabbades. Också platser som på förhand setts som säkra nåddes av ovädret och omfattningen av skador och eventuellt omkomna är ännu inte helt klar, uppger myndigheterna.

– Antalet personer som påverkats var högre än väntat, säger Luisa Meque, chef på Moçambiques myndighet för krisberedskap.

Färdats långt

Räddningsarbetet har bara påbörjats, varnar myndigheterna, och även här befaras dödssiffran stiga.

– Vi prioriterar att rädda människor och flytta på de kroppar vi hittar. Vi räknar inte, säger Andre Tazingua på provinsen Zambezias räddningstjänst.

– Det viktigaste är den hjälp vi kan ge till de utsatta och fortsätta med det arbetet.

Freddy har tidigare orsakat förödelse i Madagaskar och Zimbabwe och är enligt FN:s väderorgan World Meteorological Organization (WMO) på väg att bli den tropiska cyklon som varat under längst tid.

Annons

Ovädret bildades norr om Australien i början av februari och fick namnet Freddy den 6 februari. Det har därefter färdats mer 600 mil över Indiska oceanen mot Afrika, där Freddy slog till mot Madagaskar den 21 februari.

Stora skador

Efter att ha fortsatt mot det afrikanska fastlandet och för första gången nådde Moçambique vände Freddy tillbaka och orsakade än mer förödelse på Madagaskar, där hittills 17 människor dött i ovädret – innan cyklonen åter vände mot sydöstra Afrikas kust och sammanlagt har runt 150 människor bekräftats döda i ovädret.

I Mocambique har Freddy den här gången främst drabbat kuststaden Quelimane, där gatorna har översvämmats.

– Det handlar om stora skador, säger Guy Taylor, talesperson för Unicef, som konstaterar att Freddy kommer med mycket mer nederbörd den här andra vågen än förra gången, för två veckor sedan.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons