Annons

Storbritannien: Zimbabwe led under Mugabe

Zimbabwes förre president Robert Mugabes död väcker reaktioner och många väljer dagen för dödsbudet att ta fasta på hans tidiga gärning som frihetskämpe mot den tidigare rasåtskillnadsregimen i landet som då hette Rhodesia.
Zimbabwe • Publicerad 6 september 2019
En kvinna går förbi den tidigare presidenten Mugabes namn i huvudstaden Harare samma dag som hans död har meddelats. Arkivbild.
En kvinna går förbi den tidigare presidenten Mugabes namn i huvudstaden Harare samma dag som hans död har meddelats. Arkivbild.Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/AP/TT

Grannlandet Sydafrikas president Cyril Ramaphosa skriver i ett uttalande att "sydafrikaner sörjer Mugabes död tillsammans med Zimbabwes folk och regering".

"Under president Mugabes ledarskap har Zimbabwes ihållande och tappra kamp mot kolonialismen inspirerat vår egen kamp mot apartheid, och den gav oss hopp om att Sydafrika en dag också skulle bli fritt."

Annons

Och många fler – inte minst afrikanska ledare – hyllar Mugabe för hans insatser för landets självständighet.

"Mugabes envälde"

Men i Zimbabwe hörs också kritiska röster:

– Han var sitt lands befriare, men på grund av sin politik blev han på senare år dess förgörare, säger den zimbabwiske akademikern Austin Chakaodza till nyhetsbyrån AFP.

Storbritannien, som tidigare var kolonialmakt över Zimbabwe, framför visserligen sina kondoleanser efter dödsbudet, men betonar att "känslorna är blandade".

"Zimbabwier har lidit allt för länge på grund av Mugabes envälde", skriver det brittiska utrikesdepartementet.

Från Nigeria meddelas att landets president Muhammadu Buhari håller kontakt med Mugabes anhöriga, vänner och medarbetare.

"President Buhari tror att Mugabes uppoffringar, speciellt i kampen för den politiska och ekonomiska frigörelsen av hans folk, alltid kommer att kommas ihåg av eftervärlden", skriver Buharis kansli i ett uttalande.

Även Kina hyllar efter dödsbeskedet Mugabe som en "enastående" ledare.

"Under sitt liv har han försvarat sitt lands självständighet, satt sig emot utländsk inblandning och aktivt arbetat för vänskap och samarbete mellan Kina och Afrika", säger utrikesdepartementets talesperson Geng Shuang vid en presskonferens i Peking.

Hyllningar från Kenya

Efter de sanktioner som infördes mot Zimbabwe i samband med de så kallade markreformerna i början av 2000-talet blev Kina landets främsta handelspartner – och därmed en livlina för Robert Mugabe.

Annons

Kenyas president Uhuru Kenyatta sänder sina böner och tankar till Mugabes anhöriga och Zimbabwes folk "som han i många år tjänade med engagemang och hängivenhet".

"Ord kan inte förmedla hur stor förlusten är eftersom president Mugabe var en senior statsman, en frihetskämpe och en panafrikan som spelade en stor roll i att forma den afrikanska kontinentens intressen. Vi kommer att minnas före detta president Mugabe som en modig man som aldrig var rädd för att kämpa för vad han trodde på även när det inte var populärt", skriver Kenyatta i ett uttalande, rapporterar Reuters.

Från Sveriges regering har det under fredagen inte kommit någon kommentar till budet om Robert Mugabes död.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons