Annons
Nyheter

Många pappadagar används inte

Ekonomi • Publicerad 20 december 2021
Trots att pappor tar ut fler föräldraledighetsdagar i dag än för tjugo år sedan brinner många pappadagar fortfarande inne. Arkivbild.
Trots att pappor tar ut fler föräldraledighetsdagar i dag än för tjugo år sedan brinner många pappadagar fortfarande inne. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Var tredje pappa med ett barn fött 2017 har använt färre än 30 dagar av föräldrapenningen, uppger Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) i en ny rapport.

1995 infördes den första reserverade månaden i föräldraförsäkringen, det vill säga en månad öronmärkt åt papporna att ta ut. Då var det 26 procent av papporna som tog ut noll dagar och 29 procent som tog ut färre än 30 dagar.

Annons

2002 infördes en andra reserverad pappamånad och 2016 en tredje. I dag tas fler pappadagar ut men fortfarande används många dagar inte. För barn födda år 2017 var det 18 procent av papporna som tog ut noll dagar och 15 procent som tog ut färre än 30 dagar.

"Trots minskningen är det nästan vart femte barn som föddes 2017 som har en pappa som inte tar ut någon föräldrapenning alls, trots att 90 dagar är reserverade för vardera föräldern", säger Ann-Zofie Duvander, en av författarna till rapporten, i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons