unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Hundratals valar fast på australisk strand

Ungefär 270 valar har strandat i västra Tasmanien, och minst 25 av dem har dött, uppger vetenskapsrepresentanter för regeringen.
Upp emot 270 valar har strandat i Tasmanien, nära Strahan, i Australien.
Upp emot 270 valar har strandat i Tasmanien, nära Strahan, i Australien.
Foto: Brodie Weeding/AP/TT

Räddningsmanskap och marinbiologer finns på den isolerat belägna stranden för att se om valarna kan räddas ut till havs igen. De flesta har fastnat vid en sandbank i Macquarie Harbour nära Strahan.

Det tros handla om grindvalar. De ingår i familjen delfiner och kan väga upp till tre ton styck.

– Strandningar är inte ovanliga i Tasmanien, och så här omfattande strandningar har förekommit tidigare. Men vi har inte haft någon dylik på minst tio år, säger Nic Deka, regionchef vid den australiska delstatens naturskyddsmyndighet Parks and Wildlife Service.

Varför valarna simmar vilse på detta sätt är oklart. Men experter säger att de dels brukar följa en ledare, dels ofta vill samlas runt individer som är sjuka eller nödställda. Det gör att ett djurs sjukdom eller förvirring kan leda till mångas död.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 199 kr)