Annons

Tuff lottning för Sverige: "Härlig utmaning"

VM-finalisterna Kroatien och Frankrike samt regerande mästaren Portugal.
De tre lagen ska Sverige ställas mot i den andra upplagan av Nations League.
Fotboll • Publicerad 3 mars 2020
Sveriges förbundskapten Janne Andersson är optimistisk inför höstens tuffa Nations League-matcher. Arkivbild.
Sveriges förbundskapten Janne Andersson är optimistisk inför höstens tuffa Nations League-matcher. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

I och med att Sverige vann sin grupp mot Turkiet och Ryssland hösten 2019 har Janne Anderssons landslag avancerat till Nations Leagues finrum, det vill säga division A.

Således stod det redan på förhand klart att riktigt svårt motstånd var att vänta när lottningen av Nations Leagues andra säsong skulle genomföras i Nederländernas huvudstad Amsterdam.

Annons

Och för svensk del blir det minst lika tufft som befarat.

– Vi är bland de bäst rankade lagen i Europa och då får man möta de bästa också. Det är inte krångligare än så, säger Janne Andersson till TT.

Positiva erfarenheter

Blågult kommer bland annat att möta de båda finalisterna från fotbolls-VM i Ryssland 2018, alltså silvermedaljören Kroatien och världsmästaren Frankrike. Och som om inte det vore nog så drog den gamle storspelaren Luis Figo sitt eget hemland som sista nation i lottningen av gruppen.

Med andra ord kommer Sverige även att ställas mot Cristiano Ronaldos Portugal – som både vann EM 2016 och den första upplagan av Nations League.

– Det blir flera härliga utmaningar till hösten, fortsätter Andersson som har positiva erfarenheter från möten med flera av de blivande motståndarna sedan han blev förbundskapten 2016.

Mot Frankrike blev det både vinst och förlust i kvalet till VM i Ryssland. Och mot Portugal tog Sverige en fin skalp efter att ha vunnit med 3–2 på Madeira 2017. Något möte med Kroatien har Janne Andersson dock inte upplevt.

– Vi känner att när vi når vårt personbästa har vi chansen mot den här typen av motstånd. Först ska vi göra vårt bästa i EM och sedan blir det en häftig höst som vi har framför oss efter det.

Till skillnad från hösten 2018 har Sverige den här gången chansen att vinna hela Nations League.

"Slagit stornationer förut"

TT: Med vilken inställning går ni in i Nations League den här gången?

– Grundinställningen för mig är att göra sitt bästa i varje del man går in i och det betyder att vi ska försöka vinna varje match. Sedan var det landar någonstans i en tabell är ganska ointressant att prata om. Men jag vet att vi under de här tre och ett halvt åren, sedan jag blev förbundskapten, när vi har fått till det så har vi kunnat hota och till och med slå några av de här stora nationerna. Det hoppas och tror jag att vi kan göra igen.

Annons

Format i Nations League kommer i höst att skilja sig något från premiärsäsongen 2018–2019. Till skillnad från tidigare består grupperna nu av fyra lag i stället för tre, förutom i division D som endast består av två grupper med fyra lag i den ena och tre i den andra.

Precis som tidigare kommer turneringen erbjuda en räddningsplanka för länder som misslyckats med att ta sig till det kommande internationella mästerskapet. Den här gången är det två gruppvinnare som kommer få chansen att ta sig till VM i Qatar 2022.

Pelle Strandman/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons