Annons

Margot Wallström avgår

Utrikesminister Margot Wallström (S) kommer att avgå i förtid. Hon har meddelat statsminister Stefan Löfven att hon vill sluta efter fem år på posten.
Politik • Publicerad 6 september 2019
Avgående utrikesminister Margot Wallström (S) på sitt kontor vid utrikesdepartementet.
Avgående utrikesminister Margot Wallström (S) på sitt kontor vid utrikesdepartementet.Foto: Pontus Lundahl/TT

– Jag läste ett uttryck i en bok som fick mig att bestämma mig: "Vad ska du göra med resten av ditt liv?" Man blir inte yngre, och jag vill ägna mer tid åt min man och mina barn, säger Wallström till TT.

– Jag lämnar stolt över vad vi har uträttat. Vi har spelat i den högsta utrikespolitiska ligan och det känns bra att kunna lämna. Vi har tjänat världen på ett hedervärt sätt under två år i FN:s säkerhetsråd.

Annons

Det framgår inte exakt när Wallström lämnar sin post, men hon säger att det kommer att ske i närtid.

"Har infriat löften"

Margot Wallström har länge varit ett av de största namnen inom Socialdemokraterna – och har under sin tid som utrikesminister ofta varit kontroversiell, med erkännandet av Palestina 2014 som ett av sina första utspel.

Hon slog också fast att Sverige skulle föra en feministisk utrikespolitik. I närtid har Jemenkriget legat högt på dagordningen och dess parter träffades för samtal i Sverige i december i fjol.

Wallström uppger att uppdraget även innefattat svåra beslut.

– Efter fem år med så dramatiska skeenden som det har varit är det klart att det både finns saker som man ångrar och saker som man hade velat lägga upp på ett annat sätt. Men jag är ingen person som kommer älta det, säger Wallström.

– Det jag lovade för fem år sedan – att jobba för fred och säkerhet i vårt närområde, stötta Ukraina, introducera feministisk utrikespolitik – det har vi gjort.

2015 uppstod en diplomatisk kris mellan Sverige och Saudiarabien sedan Wallström beskrivit landet som en diktatur och kritiserat situationen för kvinnor och yttrandefrihet där.

– När jag kritiserade Saudiarabien har det visat sig att jag hade rätt. Men vi har restaurerat förhållandena, vi har diplomatiska relationer och kan prata med varandra, de vet var vi står och att vi alltid kommer att säga det, säger Wallström.

Löfven: Stor respekt

"Med Wallström som utrikesminister har Sverige mött stor respekt och uppskattning runt om i världen. Vår aktiva och framgångsrika utrikespolitik är förstås en viktig del i detta", säger statsminister Stefan Löfven (S) i en skriftlig kommentar.

Han fortsätter:

Annons

"Margot Wallström är en politiker som står upp för vad hon tror på. De här fem åren har varit omvälvande i världspolitiken. I denna oroliga omvärld har Wallström alltid stått upp för jämställdheten och jämlikheten, för diplomatin och freden. Jag tror att det är en förklaring till att hon är så omtyckt och respekterad – både i Sverige och i världen."

Löfven uppger också att han i samband med riksmötets öppnande på tisdag kommer att återkomma till frågan om vem som blir Sveriges nästa utrikesminister.

"Imponerande uthållighet"

Flera företrädare för andra riksdagspartier berömmer Wallströms gärning. Centerpartiets partiledare Annie Lööf skriver:

”‪Margot Wallström har en imponerande uthållighet som politisk ledare nationellt och globalt under 40 år. Vi har tyckt olika ibland, men jag hyser stor respekt för hennes engagemang för jämställdhet, fred- och konfliktlösning och miljö. Tack Margot för alla år i demokratins tjänst!”

Även moderatledaren Ulf Kristersson kommenterar i en skriftlig kommentar till TT Wallströms avgång:

”Vi har ofta gjort olika politiska bedömningar av internationella frågor, men jag har också lärt känna Margot Wallström som en sympatisk och djupt engagerad politiker som vill värna Sveriges ställning i världen.”

Vänsterpartiets utrikespolitiske talesperson Håkan Svenneling lovordar Wallströms arbete för kvinnors rättigheter.

– När man är med henne i FN märks det vilken gigant hon är på det området, säger han till .

Maria Davidsson/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons